Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Prețurile la PORTOCALE au explodat! Majorările de preț ajung până la 30%

Prețurile la PORTOCALE au explodat! Majorările de preț ajung până la 30%

Un articol de: B1.ro - 27 Noi 2018, 12:06
Prețurile la PORTOCALE au explodat! Majorările de preț ajung până la 30% sursă foto: Hepta.ro / MMA / Mihnea Ratte Economic

Prețurile la portocale au explodat în toată Europa, în condițiile în care producția este mult mai mică decât necesarul. Prețurile sunt mai mari decât maximele ultimilor cinci ani, iar în Grecia, țara de unde magazinele românești importă cel mai mult, majorările sunt de aproximativ 30%, anunță Economica.net.

Așadar, vremea capricioasă din Europa, Brazilia și SUA, principalele furnizoare de portocale proaspete, a generat o scădere a producției cu 7,5%, în acest an de marketing, față de perioada similară a anului trecut. Numai în Europa, cantităţile au fost cu 5,7% mai mici faţă de 2016 şi cu 2,4% sub media ultimilor cinci ani, indică ultimele date ale Comisiei Europene. În consecinţă, ca urmare a disponibilului limitat, şi preţurile au ajuns la noi maxime.

„Cu excepția unor fluctuații locale, prețul mediu din UE a fost de la începutul acestui an de marketing care debutează în mai peste maxima ultimilor cinci ani. Excepție face luna iunie când prețurile au fost sub media ultimilor cinci ani”, potrivit unei analize a Comisiei Europene.

Mai exact, scrie Economica, în luna noiembrie, suta de kilograme de portocale se vindea cu un preţ mediu de 73 de euro, cu 25% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 3% sub preţul din luna octombrie 2018. Dintre principalii producători ai UE, în Spania s-a raportat cea mai mare majorare de preţ, de 46% faţă de media ultimilor cinci ani, până la 73 de euro suta de kilograme, în Grecia majorarea a fost de 27%, până la 59 de euro suta de kilograme, în timp ce în Portugalia creşterea este de 17%, până la 70 de euro suta de kilograme. Cel mai mare preţuri sunt însă în Italia, de 83 de euro suta de kilograme, cu 5% mai mult decât media ultmilor cinci ani.

Spania cultivă portocali pe 140.000 de hectare, în timp ce Italia a cultivat în jur de 80.000 de hectare, iar Grecia în jur de 30.000.

În 2017, Europa a produs peste 11,3 milioane de tone de citrice (portocale, lâmâi, mandarine) dintr-un necesar estimat la 11,5 milioane de tone. Exporturile au fost de aproximativ 548.3000 de tone, iar importurile au atins 1,8 milioane de tone. În medie, un european consumă 22,8 kilograme de citrice pe an.

Din datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pentru Economica.net, în perioada ianuarie-august 2018, România a importat 64,3 mii de tone de portocale în valoare de 4,5 milioane de euro, cele mai multe având originea în Grecia (26,2 de mii de tone în valoare de 12,3 milioane de euro), Egipt (12,3 mii de tone în valoare de 5,6 milioane de euro) şi Turcia (6,7 mii de tone în valoare de 3,7 milioane de euro. Din Europa am mai importat din Germania (9,1 mii de tone în valoare de 5,5 milioane de euro) şi Spania (2,7 mii de tone).

În 2017, precizează sursa citată, am importat în total 88,2 mii de tone de portocale în valoare de 46,6 milioane de euro, mare parte din ţări precum Grecia, Egipt,Turcia.
 

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana