Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Profitul Petrom a urcat în primul semestru cu 18%, la 2,39 miliarde lei

Profitul Petrom a urcat în primul semestru cu 18%, la 2,39 miliarde lei

Un articol de: - 13 Aug 2013, 09:13
Profitul Petrom a urcat în primul semestru cu 18%, la 2,39 miliarde lei Foto: mediafax.ro Economic

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), însă vânzările au coborât cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), în special din cauza scăderii vânzărilor de ţiţei, influenţată de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi.

Totodată, producția zilnică în România a crescut cu 2,1%, înregistrând cea mai mare creștere trimestrială de după privatizare, datorită rezultatelor lucrărilor de reparații capitale din zona offshore și a investițiilor semnificative, mai transmite compania.

În primele şase luni ale anului trecut, grupul Petrom a consemnat un profit net de 2,027 miliarde lei şi vânzări de 12,202 miliarde lei.

„În prima jumătate a anului 2013 ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementului strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională. Am continuat programul semnificativ de investiţii, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producţia, volumele uşor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Performanţa G&E (segmentul Gaze şi Energie - n.r.) a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M (segmentul Rafinare şi Marketing - n.r.), vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse", a declarat în raportul semestrial directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

„Ebit cca excluzând elementele speciale a crescut cu 36%, rezultatul din t2/12 fiind influențat negativ, în principal de oprirea planificată, de șase săptămâni, a rafinăriei petrobrazi”, se arată într-un comunicat al companiei.

În ceea ce privește Marea Neagră, Petrom informează că a fost finalizată cea mai amplă campanie de achiziție seismică 3d, iar platforma pentru continuarea activității de foraj pe blocul neptun a fost contractată.

Citeşte mai multe despre:   petrom