Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Prognoza de creştere economică pentru 2012, redusă la 1,2% din PIB. Ponta dă vina pe secetă și pe lipsa de absorpție a fondurilor UE

Prognoza de creştere economică pentru 2012, redusă la 1,2% din PIB. Ponta dă vina pe secetă și pe lipsa de absorpție a fondurilor UE

Un articol de: - 09 Aug 2012, 10:54
Prognoza de creştere economică pentru 2012, redusă la 1,2% din PIB. Ponta dă vina pe secetă și pe lipsa de absorpție a fondurilor UE Foto: capital.ro Economic

În proiectul de rectificare bugetară elaborate de Guvern, prognoza de creştere economică pentru acest an a fost redusă de la 1,5% la 1,2% din PIB de la 1,8-2,3% din PIB, ulterior redusă la 1,5% din PIB în Legea bugetului de stat pe 2012, arată Mediafax.

Unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificării bugetare pe anul 2012 este evoluţia activităţii economice din primele cinci luni ale anului, care relevă continuarea creşterii economice în condiţii de stabilitate macroeconomică şi financiară, "ceea ce susţine o creştere a produsului intern brut de circa 1,2% în anul 2012, faţă de 1,8-2,3% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat" şi un produs intern brut în valori nominale de 607,3 miliarde lei faţă de 579.6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial în bugetul de stat.

"Un deflator mai mare va presupune şi o inflaţie mai mare la final de an faţă de prognoza actuală a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal că prognoza nu a încorporat anumite evoluţii care se vor resimţi în inflaţie", au explicat sursele citate.

Premierul Victor Ponta a prcizat că revizuirea în scădere a ţintei de creştere economică a fost generată de efectele secetei asupra agriculturii, dar şi de faptul că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeană efectiv încasate a fost hiperoptimistă.

Miercuri, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună, la finalul negocierilor cu FMI de la Palatul Victoria, dacă Guvernul mai menţine ţinta de creştere economică pentru acest an de 1,5% din Produsul Intern Brut, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.

Ponta explică rectificarea bugetară
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Florin Georgescu,   ministrul finantelor,   inflatie