Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Programul Noua Casă. Care sunt normele și condițiile de acordare a creditelor

Programul Noua Casă. Care sunt normele și condițiile de acordare a creditelor

Un articol de: Traian Avarvarei - 10 Aug 2020, 12:03
Programul Noua Casă. Care sunt normele și condițiile de acordare a creditelor Economic

Prima Casă devine Noua Casă și include două plafoane: unul de 140.000 euro și altul de 70.000 euro. Avansul este și el flexibil, între 5% și 15%, în funcție de câți bani vrei să iei de la bancă. Prin locuinţă în sensul programului „Noua casă” se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

 


 

Programul Noua Casa 2020


 

 

Programul ”Noua Casă” a fost publicat în Monitorul Oficial. Fostul program ”Prima casă”, transformat apoi în ”O familie, o casă” și devenit acum ”Noua casă”, va avea două plafoane: de 70.000 și de 140.000 de euro.

Potrivit formei finale a actului normativ, creditele se acordă pentru ”locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate” și ”locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate”.


 


 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Care este avansul la Noua Casă


 


 

Avansul este de minimun 5% pentru plafonul de 70.000 de euro și de cel puțin 15% la categoria 70.001 - 140.000 de euro.

De asemenea, la plafonul de 70.000 de euro, creditul este garantat de către stat într-un procent de maximum 50% din valoarea creditului. Suma de 70.000 este formată din finanțarea acordată de bancă (maximum 66.500 euro) și avansul plătit de beneficiar.

În ceea ce privește plafonul de 140.000 de euro, creditul este garantat de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 60% din valoarea acestuia.

Valoarea finanțării de 70.001 - 140.000 de euro este compusă din finanțarea acordată de bancă (minimum 59.501 euro și maximum 119.000 euro), plus avansul plătit de beneficiar.


 


 

Noua Casă 2020. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a accesa creditul garantat de stat


 


 

Noua Casă se adresează persoanelor fizice ce îndeplinesc următoarele condiţii:

• la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile
Programului;
• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.


 


 

Programul "Noua Casă": Băncile cer dobândă fixă și avans de 15% pentru credite peste 70.000 euro. Statul vrea dobândă variabilă și avans mai mic


 

 

Băncile au susținut în cadrul Consiliului Economic și Social (CES) proiectul de Ordonanță de Guvern care legiferează Noua Casă, dar au avut anumite amendamente: instituirea dobânzii fixe pe primii 5 sau 7 ani, urmată de dobânda formată din  IRCC+marjă, stabilirea avansului la 15% din valoarea imobilului pentru toate creditele care depășesc 70.000 de euro și adoptarea urgentă a normelor de aplicare a legii, care să permită acordarea de împrumuturi către populație.

″Dublarea creditului maxim va distorsiona piaţa imobiliară, va duce la creştere artificială a preţurilor şi avem un risc de supraîndatoare. Acum, costurile sunt mici. În 30 de ani, dobânzile variabile din program pot creşte semnificativ″⁣, a spus Irina Chițu, Specialist Financiar, pentrru Stirile Pro Tv.

 

 


 

Programul „Noua Casă”, operațional la 15 august


 


 

Cei care vor să-și cumpere locuință prin programul "Noua Casă" trebuie să știe că programul va deveni operațional de la data de 15 august.

"Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program 'Prima Casă' am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul 'Noua Casă'? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%", a declarat Dumitru Nancu, săptămâna trecută, la întâlnirea COAL-live!, la care au participat antreprenori şi reprezentanţi ai autorităţilor, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).


 


 

Noua Casă vs Prima Casă

 

 


 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţă începerea în scurt timp a noului program „Noua Casă”, care va continua în bună măsură spiritul programului „Prima Casă”.

"Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca «Prima casă». În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi «Noua casă» şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă.

Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul «Prima casă»", a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

Modificarile aduse de noul program, se referă, în principal, la plafoanul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru cumpărarea de locuinţe noi sau asimilate şi alte tipuri de locuinţe:

- Credit destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.;

- Credit destinat achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe de maximum 70.000 EUR, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată se plăteşte de către beneficiar, dupa cum urmează:

a) minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor noi şi asimilate;
b) minimum 5% din preţul de achiziţie al celorlalte categorii de locuinţe.

Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate


 

Citeşte mai multe despre:   Noua Casa,   Prima Casa