Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Proiect: Băncile, obligate să anunțe la Fisc, lunar, câți bani are fiecare român, ce sume a încasat și cât a cheltuit

Proiect: Băncile, obligate să anunțe la Fisc, lunar, câți bani are fiecare român, ce sume a încasat și cât a cheltuit

Un articol de: B1 TV - 05 Dec 2014, 09:21
Proiect: Băncile, obligate să anunțe la Fisc, lunar, câți bani are fiecare român, ce sume a încasat și cât a cheltuit Economic

Băncile vor fi obligate să anunţe la Fisc în fiecare lună câți bani are în cont fiecare român, ce sume a încasat şi cât a cheltuit. Şi asta pentru că Ministerul Finanțelor vrea sa creeze o bază de date cu toate conturile românilor din banci.

În acest moment, Fiscul poate cere punctual bancilor informatii despre un client anume, în general când asupra lui planează suspiciuni de evaziune fiscală.

În urma  proiectului propus de Ministerul de Finanţe, băncile vor fi obligate să trimită Fiscului, lunar, date despre rulajele și soldurile tuturor clienților, indiferent dacă aceștia sunt sau nu suspectați de evaziune fiscală.

„Vreau să subliniez că scopul principal al acestui proiect este de a reduce evaziunea fiscală şi trebuie să fim extrem de fermi, trebuie să ne luăm toate datele pentru a reduce evaziunea mare, pentru a fi siguri că persoane nu folosesc conturile din bancă în mod ilegal”, a explicat ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, potrivit stirileprotv.ro.

„O astfel de modificare ar însemna în primul rând posibilitatea reală ca ANAF-ul să-și construiască o bază de date care să fie valorificată atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire)”, mai arată Ministerul.

Analiștii economici spun însă că măsura nu este necesară.

„Ce putem spune?! Ne punem întrebarea care este scopul unei asemenea prevederi, care cere organelor fiscale să transmită toate rulajele și soldurile și conturile deschise. Și toate rulajele din băncile din România”, spune analistul economic Gabriel Biriș.


Citeşte mai multe despre:   Ministerul de Finante,   Fisc,   evaziune fiscală