Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Proprietarii care nu și-au asigurat casele până la 15 ianuarie pot fi amendați

Proprietarii care nu și-au asigurat casele până la 15 ianuarie pot fi amendați

Un articol de: - 08 Mar 2011, 13:28
Proprietarii care nu și-au asigurat casele până la 15 ianuarie pot fi amendați Foto: luckymountainhome.com Economic
Directorul general al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Marius Bulugea, a anuțat, marți, că proprietarii care nu și-au asigurat louințele până la data de 15 ianuarie 2011 pot fi sancționați de autoritățile locale cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, informează Mediafax.

Asigurarea facultativă trebuie să acopere cele trei riscuri de dezastre naturale (cutremur, alunecare de teren și inundație) în polița obiligatorie și în limita sumei asigurate prevăzute, adică 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței.

În 15 decembrie 2010, Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a anuțat că proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie asigurarea de locuință la un an de la începerea emiterii polițelor, respectiv 15 iulie 2010, fără a risca amenzi.

Însă, potrivit sursei precizate, Bulugea s-a arătat nemulțumit față de informarea MAI, întrucât comunicatul nu are valoare juridică, și nici nu poate modifica o lege.

"Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este în vigoare şi produce efecte. O informare de presă a MAI, difuzată în data de 15 decembrie 2010, anunţa că termenul limită până la care trebuie încheiată poliţa obligatorie, fără a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridică, pentru că nu este susţinut de o modificare legislativă", a anuțat directorul general PAID, citat de Mediafax.

Marius Bulugea a mai adăguat că "foarte mulţi proprietari au înţeles, în urma anunţului MAI, preluat de mass-media, că nu mai sunt obligaţi să îşi încheie o poliţă obligatorie. Lucrurile nu stau aşa".

Proprietarii care nu își vor asigura locuințele, nu numai că vor plăti amendă,  dar nu vor beneficia nici de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie 2010 şi acoperă riscul de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren.

Amendă pentru proprietarii neasiguraţi