Protestele din Libia duc la creşterea preţului petrolului cu 10%

Protestele din Libia duc la creşterea preţului petrolului cu 10%
Foto: radio-inspire.com

Marţi, cotaţia petrolului a crescut cu 10%, ajungând la 112 dolari, după ce Libia a sistat livrările din cauza protestelor ce afectează întreaga lume arabă. În aceste condiţii, Arabia Saudită a crescut producţia de petrol, pentru a compensa lipsa exporturilor libiene.

Numărul contractelor futures înregistrate pe prețul petrolului Brent, cu livrare în aprilie, a crescut cu 55 de cenţi, ajungând la 112.35 dolari pe baril. Preţul petrolului a urcat cu peste 10% în februarie, aceasta fiind cea mai importantă creştere lunară, după ce în mai 2009 petrolul a crescut cu 45% pe piaţa americană, ajungând la 97.42, informează Reuters.

“Trebuie să fim atenţi la situaţia din Libia”, a declarat pentru Reuters Yuichiro Sakaki, broker la agenţia Mizuho Securities din Tokio. “Dacă tensiunile vor mai dura mult, vor deveni un factor de risc”, a adăugat acesta.

Bank of America Merrill Lynch avertizează că situaţia din estul Libiei ar putea duce la o slăbire ce ar favoriza eventuale atacuri împotriva infrastructurii, ceea ce ar prelungi întreruperea livrărilor. Unele surse au declarat că Arabia Saudită ar putea creşte producţia de petrol cu 3,5 milioane de barili pe zi, după ce aceasta a urcat la 9 milioane de barili pe zi.

Libia, cel de-al doisprezecelea producător mondial de petrol, produce zilnic 1,6 milioane de barili de petrol de cea mai bună calitate, însă Arabia Saudită susţine că a suplinit cu succes această lipsă.

Experţii avertizează că economia americană poate deraia

Grupul financiar canadian BMO Capital Markets avertizează că această creştere „poate deraia creşterea economiei americane”. „Această posibilitate este de departe cel mai grav efect al conflictelor din Libia şi al altor producători de petrol, printre care şi Iran. Dacă Iran va urma exemplul statelor din vecinătate, protestele ce vor urma vor duce la creşterea preţului petrolului pe pieţele globale”, informează Robert Lenzner pe blogul forbes.com.

„Petrolul libian este foarte uşor, iar în Europa stă la baza producerii motorinei şi altor combustibili pentru avioane şi nu este clar în ce măsură acesta este substituibil. Pe termen scurt, nu este o problemă. Dar dacă această criză se va prelungi, piaţa va avea de suferit”, a afirmat expertul rus Leonid Grigoriev, citat de evz.ro.

„Acum asistăm la prăbuşirea aşa-numitelor republici, dar nu este exclus să se ajungă şi la monarhii – Arabia Saudită. Am putea asista la creşterea preţurilor în regim exponenţial, iar economia Chinei ar putea să nu supravieţuiască până la momentul în care se va putea renunţa la petrol, pentru că inovaţiile tehnologice nu se vor aplica atât de rapid”, a adăugat expertul rus.

Întreaga capacitate de producţie a Libiei reprezintă 2% din producţia globală.

Urmăriți B1TV.ro și pe