Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic PSD amenință cu pușcăria angajatorii care nu plătesc contribuțiile. Patronii vor face concedieri sau își vor închide afacerile și se vor angaja la stat

PSD amenință cu pușcăria angajatorii care nu plătesc contribuțiile. Patronii vor face concedieri sau își vor închide afacerile și se vor angaja la stat

Un articol de: - 11 Dec 2017, 12:01
PSD amenință cu pușcăria angajatorii care nu plătesc contribuțiile. Patronii vor face concedieri sau își vor închide afacerile și se vor angaja la stat Foto: Info Sud-Est Economic

Guvernul PSD-ALDE se întrece în măsuri fiscale care mai de care mai controversate. După ce a impus Split TVA și a decis trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, guvernanții au propus ca patronii care nu plătesc contribuţiile şi impozitele în contul angajaţilor să facă închisoare. 

Dacă e să ne luăm după datele Ministerului Finanţelor, asta înseamnă că 157.798 de angajatori sunt pasibili cu închisoarea. Aceste companii plăteau salarii la puțin peste două milioane de angajaţi. Dintre acestea, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat, informează Cristian Hoștiuc, într-un articol pentru ZF.

Din 660.000 de companii din România, 600.000 au între 1 şi 9 angajaţi. Dintre acestea, probabil că pentru 200.000-300.000 a sta în business este mai mult un coşmar. Pe hârtie, companiile arată bine. În realitate, cele mai multe se confruntă cu un mare deficit de lichiditate pentru că îşi încasează foarte, foarte greu banii.

Pentru multe companii, neplata contribuţiilor la timp poate nu se face din rea voinţă, ci din faptul că nu au cash în momentul în care trebuie să plătească salariile angajaţilor. Şi atunci plătesc salariile nete. Dacă mai au bani plătesc creditele la bancă, plătesc furnizorii la care au restanţe de 6 luni şi care ameninţă cu insolvenţa şi, în final, plătesc TVA şi contribuţiile sociale, cu tot cu penalizări.

Ce pot să facă patronii ca să nu intre la închisoare pentru neplata impozitelor și a contribuțiilor, dacă nu au bani suficienţi şi pentru salariul net şi pentru contribuţii? Fie reduc salariul la cât pot să plătească, fie dau oameni afară, fie închid businessul, a susținut Hoștiuc, pentru ZF.

Dacă plăteai contribuţiile mai încolo, cu tot cu penalizări, scăpai de acuzaţia de evaziune fiscală. Acum nu mai scapi.

Dacă măsurile propuse de Guvernul PSD-ALDE vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018,  economia României va înregistra un şoc care nu se va vedea imediat, ci pe măsură ce se vor epuiza banii din contul companiilor. Termenele de plată vor fi tot mai mari, vor crește restanțele la bănci și, în final, se va opri robinetul bancar.

Pe firmele de stat, care au cele mai mari datorii la buget, nimeni nu le va închide şi nu le va scoate din joc. Prin urmare, ”revoluția fiscală” va izbi în plin companiile private româneşti.

Citeşte mai multe despre:   impozit,   inchisoare,   companii,   datorii,   salarii,   concedieri,   firme,   PSD,   ALDE