Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Puiu Popoviciu a dat în judecată România! Ministerul Finanțelor: Ne sunt cerute la Washington despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari pentru sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa

Puiu Popoviciu a dat în judecată România! Ministerul Finanțelor: Ne sunt cerute la Washington despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari pentru sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa

Un articol de: B1.ro - 18 Oct 2018, 12:51
Puiu Popoviciu a dat în judecată România! Ministerul Finanțelor: Ne sunt cerute la Washington despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari pentru sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa Economic

Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare în Dosarul Fermei Băneasa, a dat în judecată România la Tribunalul Internațional de la Washington.

Concret, două firme înregistrate în Cipru și care dețin participații la mai multe companii prin care omul de afaceri derulează proiecte imobiliare au înregistrat o plângere la adresa statului român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat cu Republica Cipru în 1991, scrie Profit.ro.

Reprezentanți din cadrul Ministerului Finanțelor Publice au declarat pentru sursa citată că se cer despăgubire de “cel puțin” 200 milioane dolari în această speță.

"Cererea societăților își are temeiul în Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, ratificat prin Legea nr.30/1993. Acestea susțin faptul că Guvernul, organele de urmărire penală și instanțele judecătorești din România le-au prejudiciat investițiile prin afectarea activelor societăților române la care primele dețin acțiuni, în principal drepturile acestora asupra unor imobile din zona Băneasa. Sunt reclamate acțiunile Direcției Naționale Anticorupție în cadrul unui dosar penal în care a fost cercetat transferul unor drepturi asupra unui teren din zona Băneasa de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și care s-a finalizat cu condamnarea, printre alții, a lui Alecu Ioan Niculae și Popoviciu Gabriel Aurel", a transmis, la solicitarea Profit.ro, ministerul, care gestionează toate procedurile de arbitraj internațional în care este implicată România.

Firmele reclamante, Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd, sunt reprezentate de doi avocați britanici, precum și de biroul din Londra al casei americane de avocatură Shearman & Sterling, una dintre cele mai mari din lume. De cealaltă parte, statul român a angajat și el o firmă americană de renume, Hunton Andrews Kurth din Washington, precum și două societăți românești, respectiv Toader și Asociații și Cobuz și Asociații.

Aceeași tehnică a fost folosită și de frații Micula. La același tribunal, cei doi au acuzat România că le-au anulat o serie de ajutoare financiare. Ioan și victor Micula au câștigat și au de primit 250 de milioane de dolari.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Fermei Băneasa. În data de 14 august 2017 acesta a fost dat în urmărire internațională, pentru că nu a mai fost găsit ca să fi încarcerat. Ulterior, s-a aflat că acesta este la Londra.

Citeşte mai multe despre:   Puiu Popoviciu