Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Puterea de cumpărare a germanilor este intactă de două decenii. O bere costă trei minute de muncă, la fel ca acum 20 de ani

Puterea de cumpărare a germanilor este intactă de două decenii. O bere costă trei minute de muncă, la fel ca acum 20 de ani

Un articol de: - 24 Iul 2012, 15:08
Puterea de cumpărare a germanilor este intactă de două decenii. O bere costă trei minute de muncă, la fel ca acum 20 de ani Foto: bronxalehouse.com Economic

Astăzi, ca și in urmă cu 20 de ani, o bere costă trei minute de muncă în Germania, potrivit unui studiu publicat marți, care subliniază că introducerea euro nu a factat puterea de cumpărare a nemților.

Conform AFP, citată de HotNews, între 1991 și 2011, salariul orar net al unui german care locuiește în vestul țării a crescut cu 45%, iar în aceeași perioadă de timp prețurile bunurilor și serviciilor s-au majorat cu 43%, două efecte care se anulează unul pe celălalt, a calculat institutul de studii economice IW din Koln.

„O oră de muncă permite cumpărarea aceleiași cantități de mărfuri ca acum 20 de ani,” potrivit autorilor studiului.

Ei citează ca exemplu prețul în timp de mucă al unei sticle de bere locale, „care este astăzi, ca și atunci, trei minute la o linie de asamblare sau la birou.”

Studiul subliniază în schimb că pentru cumpărarea unui costum de bărbat un neamț muncește acum cu cinci ore mai puțin decât în urmă cu 20 de ani.

În schimb, pentru a își face plinul la mașină un neamț trebuie să muncească acum două ore mai mult în comparație cu două decenii în urmă.

Citeşte mai multe despre:   Germania,   bere,   koln