Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Raport al Consiliului Concurenței: Autostrăzile construite în România, de trei ori mai scumpe decât în Bulgaria

Raport al Consiliului Concurenței: Autostrăzile construite în România, de trei ori mai scumpe decât în Bulgaria

Un articol de: - 28 Aug 2013, 13:24
Raport al Consiliului Concurenței: Autostrăzile construite în România, de trei ori mai scumpe decât în Bulgaria Economic

România achită un preț de trei ori mai mare pentru kilometrul de autostradă construit față de prețul în Bulgaria, în timp ce românii beneficiază de două ori mai puțin de autostradă față de vecinii de la sud, anunță un raport al Consiliului Concorenței.

Printre disfuncțiile enumerate de Consiliul Concurenței, care duc în final la scumpirea lucrărilor în România, se numără asocierile între constructori la licitații și la executări, încheierea de acte adiționale la contractul inițial, încheierea de acorduri pe termen lung și derularea concomitentă a mai multor contracte fără a dispune în mod real de resursele necesare.

Raportul mai arată că prețul de construcție este influențat decisiv de prețurile materialelor de construcții, pe unele segmente înregistrându-se situații de oligopol, unde un număr mic de producători controlează piața.

Conform raportului citat de Hotnews, în România, prețul mediu/km de autostradă construit în zona de șes este de 6,9 milioane euro/km, de aproape 3 ori mai mare față de valoarea estimată pentru Bulgaria (2,4 milioane de euro/km) in aceeași zonă de relief.

"Analiza statistică a prețurilor medii/km ale tronsoanelor de autostradă din România - valoarea inițială vs. valoarea finală a lucrărilor - a reliefat o creștere a prețului mediu pe parcursul execuției tronsoanelor de autostradă, creștere care este semnificativă din punct de vedere statistic", mai prevede raportul Consiliului Concurenței.

Cu costuri de construcție mai mici, Bulgaria are o rețea de autostrăzi de două ori mai densă decât România.

Astfel, bulgarii au deja în exploatare 562 km de autostradă, la o suprafață totală a țării de aproape 111.000 km pătrați.

În schimb, românii au numai 550 km de autostradă în exploatare, la o suprafață totală a țării de aproape 239.000 km pătrați.

Raportat la suprafață, Bulgaria beneficiază practic de o rețea de autostrăzi mai mult decât dublă față de România.

Din punct de vedere al densității autostrăzilor, România, cu 1,5 km autostrada/1000Km2, se situează cu mult sub media europeană de 35 km/1000Km2, pe poziția 27 din 31 de țări europene analizate, și, respectiv, mult sub media est-europeană de 12,3 km/1000Km2, pe ultima poziție, din 9 țări est-europene analizate, se arată în raportul Consiliului Concurenței.

Citeşte mai multe despre:   Consiliul Concurentei,   Bulgaria,   pret