Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Raport BNR: Unde au fost plasate rezervele României în 2015 de către oamenii lui Isărescu

Raport BNR: Unde au fost plasate rezervele României în 2015 de către oamenii lui Isărescu

Un articol de: - 23 Iun 2016, 17:20
Raport BNR: Unde au fost plasate rezervele României în 2015 de către oamenii lui Isărescu foto: ordineazilei.ro Economic

Rezervele României au luat diferite direcții în 2015, printre care diferite bănci centrale și comerciale și Banca Angliei, în contextul în care nici la capitolul randamente nu stăm prea bine, arată hotnews.ro.

Membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internaționale din cadrul BNR (CARI), 11 la număr, au obținut randamente de 0,004% în cazul euro și de 0,19% în cazul dolarului american în urma fructificării rezervelor Băncii Centrale.

Drept este ca indicele Merrill Lynch a fost negativ anul trecut petru euro (-0.12%) și de 0,15% pentru dolar, ceea ce ar însemna că arbitrajiștii din BNR au făcut o treabă mai bună, arată jurnaliștii de la HotNews.SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

Cu toate acestea, apare nedumerirea cu privire la locul în care oamenii lui Isărescu au plasat rezervele țării în 2015.

În ceea ce privește aurul, BNR avea depozitat aur în valoare de 8,676 miliarde de lei la 31 decembrie 2015, potrivit raportului anual al Băncii. Acesta este singurul depozit major, de 60%, care este constituit în afara țării, restul aurului fiind în România. Cu toate că nu se specifică unde anume este depozitat acest aur, surse din BNR au confirmat pentru hotnews.ro că s-ar afla în subsolul Băncii Angliei.

Cât despre depozitele din băncile centrale, peste jumătate de miliard de lei a fost depozitat la Banca Japoniei. Alți 271,249 de milioane de lei se află la un depozit la vedere de la o bancă centrală din UE.

Poziția "depozite la vedere instituții internaționale" cuprinde disponibilul de la Banca Reglementelor Internaționale, "banca centrală" a băncilor centrale, în suma de 624.000 lei.

Depozitele la termen la bănci centrale includ și depozitele constituite la o bancă centrală din UE, anume 6,74 miliarde de lei, iar depozitele la termen în instituții internaționale includ depozitele constituite la o instituție financiară din afara Uniunii Europene, anume 2,9 miliarde de lei.

"Pe parcursul anului 2015, într-un climat economico-financiar complicat, definit de un ansamblu de provocări complexe și un grad ridicat de incertitudine, Comitetul de administrare a rezervelor internaționale și Consiliul de administrație au considerat oportună extinderea gamei activelor eligibile pentru tranzacționare în cadrul activității de administrare a rezervelor internaționale ale României-prin aprobarea de noi valute și emitenți pentru investire-în vederea diversificării riscurilor și creșterii rentabilității așteptate a portofoliilor BNR. S-a optat pentru ajustarea mai activă a compoziției valutare a rezervelor și realocarea portofoliilor dinspre numerar, depozite la termen și instrumente de datorie emise de agenții guvernamentale către titluri de stat și instrumente de datorie emise de instituții supranaționale", potrivit raportului anual al BNR.

În condițiile în care moneda euro și-a menținut ponderea dominantă în totatul rezervelor valutare în 2015, următoarea poziție fiind a dolarului american, veniturile totale din administrarea rezervelor valutare au scăzut de la 53 de milioane de euro la 9 milioane de euro.

"Determinarea structurii valutare are la bază criteriul asigurării echilibrului între activele și pasivele valutare ale statului. De asemenea, sunt avute în vedere necesarul de lichiditate pe termen scurt și mediu în diverse valute, analize cantitative de tip risc/randament, analize calitative și altele. Deciziile se pot lua prin consens sau vot", a explicat un membru al CARI, într-un interviu pentru hotnews.ro.

Cu toate acestea, se pare că BNR nu urmărește profitul, cu stabilitatea prețurilor, motiv pentru care a mizat pe practicarea unui management orientat către identificarea și valorificarea oportunităților apărute pe piețele financiare internaționale, care să nu pericliteze însă obiectivele BNR privind siguranța și lichiditatea investițiilor.  

"S-a optat pentru ajustarea mai activă a compoziției valutare a rezervelor și realocarea portofoliilor dinspre numerar, depozite la termen și instrumente de datorie emise de agenții guvernamentale către titluri de stat și instrumente de datorie emise de instituții supranaționale", se mai arată în raport.

Citeşte mai multe despre:   economie,   BNR,   Mugur Isarescu,   Bancă