Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Raport Erste: Din declarațiile guvernatorului BNR piața a înțeles că leul va slăbi în continuare

Raport Erste: Din declarațiile guvernatorului BNR piața a înțeles că leul va slăbi în continuare

Un articol de: - 16 Iul 2012, 13:45
Raport Erste: Din declarațiile guvernatorului BNR piața a înțeles că leul va slăbi în continuare Economic
Traderii grupului austriac Erste consideră că România rămâne o zonă de atenţie, în urma declarațiilor de joi ale lui Mugur Isărescu. Piața a înțeles din comentariile guvernatorului BNR că banca centrală va permite deprecieri suplimentare ale leului în raport cu moneda europeană, se arată într-un raport al Erste citat de Ziarul Financiar.

Săptămâna trecută, Isărescu a spus că, în ultima vreme, BNR a vândut pe piaţă doar din valuta preschimbată de Ministerul Finanţelor, care a început să folosească din bufferul valutar pentru a nu plăti dobânzile în creştere solicitate de piaţa internă. Prognoza de curs de schimb pentru finalul lui 2012 a fost ridicată de analiştii grupului, de la 4,39 la 4,50 lei pentru un euro.

Deteriorarea rapidă a mediului politic preum și procesul în desfăşurare de reducere a expunerii băncilor şi a altor categorii de investitori străini, reprezintă principalele explicaţii ale acestui scenariu, care indică un leu mai slab cu 2,5%.

Erste este totuși de părere că BNR va menţine regimul de flotare controlată a cursului leu/euro şi va tempera deprecierea leului prin utilizarea rezervelor valutare confortabile. Problema este că această abordare nu s-ar potrivi cu recomandările de limitare a intervenţiilor valutare făcute recent de FMI.