Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic La ce rată de absorbţie a fondurilor europene a ajuns România potrivit prim-ministrului Viorica Dăncilă

La ce rată de absorbţie a fondurilor europene a ajuns România potrivit prim-ministrului Viorica Dăncilă

Un articol de: B1.ro - 09 Ian 2019, 17:12
Sursă foto: Hepta.ro Economic

România a ajuns cu rata de absorbţie a fondurilor europene la procentajul de 26%, situându-se în jurul mediei înregistrate la nivelul Uniunii Europene, relatează Agerpres

"În contextul evenimentelor din aceste zile, evidenţiez şi faptul că am ajuns cu rata de absorbţie a fondurilor europene la media Uniunii Europene. Conform datelor Comisiei Europene, la sfârşitul anului 2018, România are o rată de absorbţie totală de 26%, iar media Uniunii Europene este de 27%. La acest capitol, o mare importanţă economică şi socială o au fondurile destinate agriculturii. Datele prezentate dovedesc contribuţia importantă (...) a domeniului agricol la creşterea economică, sector prioritar susţinut de Guvern atât prin măsuri legislative, cât şi prin fondurile alocate constant de la buget, dar şi din fonduri europene", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene din România se indică o cifră neactualizată de peste o lună, de 20.89% rată de absorbţie, însă pe site-ul Comisiei Europene se raportează o rată de 26%. De asemenea, cea mai mare parte a fondurilor au venit, într-adevăr, pe agricultură, dar şi pe pescuit.

Defalcat pe categorii fonduri europene situația nu este, însă, la fel de bună.

Dacă în agricultură rata de absorbie este de 44%, în combaterea șomajului tinerilor între 18 și 25 de ani rata de absorbție este de doar 6%. Iar în cazul Fondului de Dezvoltare Regională (ERDF) rata este de doar 17%. Și rata de absorbție Fondului de Coeziune a ajuns la doar 22%, iar cea a Fondului Social European se situează la 20% în doi ani de guvernare PSD-ALDE. Altfel spus, procentajul de 26% este tras în sus de rata de absorbitie a fondurilor destinate agriculturii.

De altfel, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a arătat că România este codaşă în ceea ce priveşte rata de absorbție a fondurilor UE destinate combaterii șomajului tinerilor între 18 și 25 de ani.

României i-a fost alocat un buget de 30,8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Ce rată de absorbţie au alte state-membre UE

Germania are o rată de absorbţie a fondurilor de 28%, Portugalia de 34%, Olanda de 27%, Italia de 20%, Grecia de 33%, iar Ungaria de 31%. În unele dintre aceste cazuri însă, prioritare nu au fost agricultura sau pescuitul, ci combaterea șomajului.

Foto: Nivelul de absorbție al fondurilor europene de către România (sursă foto: Comisia Europeană)

Citeşte mai multe despre:   fonduri europene,   Viorica Dancila
 
 
 
Loading...