Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Rate mai mici pentru românii cu credite în lei. BNR, decizie istorică: a redus dobânda cheie la 1,5%

Rate mai mici pentru românii cu credite în lei. BNR, decizie istorică: a redus dobânda cheie la 1,5%

Un articol de: Andrei Ștefan - 06 Aug 2020, 23:11
Rate mai mici pentru românii cu credite în lei. BNR, decizie istorică:  a redus dobânda cheie la 1,5% Economic

Românii cu credite în lei, calculate în funcţie de indicele ROBOR, vor avea mai puţin de plătit, după decizia istorică a BNR.

În încercarea de a contracara şocurile epidemiei de coronavirus, Banca Naţională a României a redus dobânda cheie, pentru a treia oară în acest an, la 1,5% (prima reducere a dobânzii cheie a fost în luna martie, de la 2,5 la sută la 2%, apoi o nouă scădere la început de iunie, până la 1,75%).

 

Indicele ROBOR la trei luni, cel mai mic nivel din martie 2018

 

În consecință, indicele ROBOR la trei luni a scăzut joi la 2,05 %, cel mai mic nivel din martie 2018.

Astfel, băncile vor avea acces la bani mai ieftini, ceea ce înseamnă că vor putea scădea costurile la creditele acordate firmelor, populației, dar și statului.

În istoria Băncii Naționale n-am avut dobândă de 1,5%. Am făcut o reducere de dobândă în mai mulţi paşi, tocmai pentru a nu crea disfuncţionalităţi şi salturi în piaţă”, a precizat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Decizia vine ca o gură de aer pentru românii care au credite în lei, deoarece vor avea rate mai mici.

Economia are nevoie acum de lichiditate. Este o măsură bine venită, chiar cu riscul inflației. Riscul, cealaltă față a monedei, e inflația. Atunci când dobânzile cheie sunt joase, când lichiditatea e relativ crescuta în economie, apare tentația comercianților de a ridica prețurile”, este de părere și economistul Dan Schwartz, citat de Observator.NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

 

Ce pensie are guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

 

Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.  

Averea sa este una considerabilă. Salariul acestuia pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale este de 67.200 de lei pe lună. Guvernatorul BNR și-a publicat ultima declarație de avere în data de 15 octombrie 2019. Veniturile sale de la BNR au fost 806.333 lei.

În plus, a încasat de la Academia Română, unde ocupă postul de membru titular, 31.743 lei / anual. De asemenea, pentru activitatea didactică de la Academia de Studii Economice București a mai obținut un venit de 351 lei/ anual.

Guvernatorul BNR are și pensie de stat, de 11.352 lei lunar.

În plus, Isărescu a economisit în mai multe conturi 28.000 de euro. De asemenea, mai are un depozit în valoare de peste 12.000 de dolari.

Guvernatorul mai deține, împreună cu soția sa, doua terenuri, o casă de locuit în comuna Gruiu, o casă de vacanță în Drăgășani, județul Vâlcea, și un apartament în București.

Mai are o mașină, o barcă cu motor, bijuterii în valoare de peste 72.000 de euro, o colecție numismatică de peste 62.000 de euro, tablouri și icoane în valoare de circa 25.000 de euro și veselă de argint de 4.400 de euro.

Citeşte mai multe despre:   BNR