Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic RCA se scumpește masiv. Unii șoferi pot ajunge să plătească de la un an la altul cu 40% mai mult

RCA se scumpește masiv. Unii șoferi pot ajunge să plătească de la un an la altul cu 40% mai mult

Un articol de: George Lupu - 27 Noi 2020, 15:49
RCA se scumpește masiv. Unii șoferi pot ajunge să plătească de la un an la altul cu 40% mai mult Economic

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să propună schimbarea sistemului bonus/malus astfel încât șoferii indisciplinați să fie sancționați mai sever. Cei care comit accidente soldate cu vătămări corporale vor plăti cu 40% mai mult pentru o asigurare.

Propunerea face parte dintr-un proiect de normă lansat în dezbatere publică, care modifică mai multe aspecte din zona RCA.  Toate modificările din proiect pot fi consultate aici.  

Șoferii care provoacă vătămări corporale vor fi penalizați cu patru clase de bonus, nu cu două, ca până acum, fapt care echivalează cu o creștere de 40% a costului cu RCA.

Sistemul bonus-malus favorizează șoferii disciplinați și îi penalizează pe cei cu multe daune. El include 8 clase de bonus și 8 de malus. Fiecare an fără accident aduce două clase de bonus.

"Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel: a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale; b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane", arată documentul citat.

La nivelul maxim, reducerea este de 50%, iar la cel minim de doar 5%. De partea cealaltă, fiecarea daună aduce retrogrdarea cu două clase de malus, cea mai înaltă penalizare fiind de 80%.
 

Citeşte mai multe despre:   RCA,   soferi