Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Corina Crețu, exasperată de ritmul de melc în care România atrage fondurile UE: S-au pierdut 1,8 - 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil (VIDEO)

Corina Crețu, exasperată de ritmul de melc în care România atrage fondurile UE: S-au pierdut 1,8 - 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 29 Oct 2018, 12:02
Economic

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, atacă din nou Guvernul PSD, după ce țara noastră a pierdut circa 2 miliarde de lei în domaneiul infrastructurii de transport.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

"Din anul 2007 până în anul 2011, rata de absorbţie a fost de 4%. Am preluat mandatul în 2014, cu o rată de absorbţie de 48%. Încheiem ciclul financiar (...) cu o rată de absorbţie de aproape 90% (...) Din păcate, din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de Politica de Coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională - s-au pierdut (...) între 1,8 şi 2 miliarde de euro într-un domeniu cel mai sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Creţu, luni, la București, potrivit Agerpres.

"Dar, sigur, dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui, care era deja realizată, dar pentru care statul încă plătea credite. De asemenea, am preluat salariile tuturor funcţionarilor care lucrează pe fonduri europene în România, tocmai pentru a ajunge la această rată de absorbţie de 90% şi a degreva bugetul naţional de această povară a creditelor la care se angajase", a spus Corina Creţu. 

Absorbția „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureștiul, subliniază comisarul european.

Corina Crețu a menționat că începând cu România va avea la dispoziție, începând cu 2021, cu 8% mai multe fonduri europene față de actualul exercițiu financiar multianual.

Citeşte mai multe despre:   Corina Cretu