Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Reacție a reprezentanților mediului de afaceri după declarațiile președintelui despre proiectul de țară. Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie: Prioritatea o constituie infrastructura (VIDEO)

Reacție a reprezentanților mediului de afaceri după declarațiile președintelui despre proiectul de țară. Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie: Prioritatea o constituie infrastructura (VIDEO)

Un articol de: - 06 Iul 2016, 22:20
Reacție a reprezentanților mediului de afaceri după declarațiile președintelui despre proiectul de țară. Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie: Prioritatea o constituie infrastructura (VIDEO) Economic

Reprezentanții mediului de afaceri reacționează după ce președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după consultările de la Palatul Cotroceni, că a obținut consensul partidelor politice pentru discutarea unui nou proiect de țară.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a declarat că instituția pe care o conduce a trimis deja vicepremierului Costin Borc lista sectoarelor unde va propune experți pentru elaborarea proiectului de țară, informează DC News.

Acesta a precizat că principala problemă este reprezentată de infrastructură.

”Sunt, evident, ramurile industriale, zona economică, în care avem expertiză, nu vrem să ne implicăm în dezbaterea altor aspecte. (...) Cred că noul proiect de țară trebuie să plece de la ceea ce avem: să stabilim exact ce avem de oferit în economia globală, care este poziția noastră. Prioritatea o constituie infrastructura. Lipsa infrastructurii este prima problemă care trebuie rezolvată. Degeaba vorbim de turism, de hoteluri sau fabrici, între Vama Borș și Portul Constanța, dacă nu sunt legate între ele”, a declarat Daraban.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie: Prioritatea o constituie infrastructura

Acesta este de părere că soluția la problemele de infrastructură ale țării nostre ar fi legea Parteneriatului Public-Privat.

”Acesta este un nou mecanism prin care putem atrage investitorii, spune președintele CCIR, așa cum a făcut Polonia, de pildă. Legea PPP vizează investiții majore, care pot fi parte dintr-un proiect de țară. Putem, astfel, atrage chiar investitori de la mare distanță, cum ar fi Statele Unite, China sau Japonia. Ei nu vin doar fiindcă suntem țară UE, ci doar dacă oferim avantaje, față de alte piețe cu care suntem în competiție. Legea PPP a trecut de trei ori prin Parlament, a fost întoarsă de președinte, a fost la CCR, în prezent zace prin sertarele de la Camera Deputaților. Deblocarea parteneriatului public-privat ar fi, deci, un prim pas al noului proiect de țară. În acest sens, Camera de Comerț și Industrie a României organizează, joi, o dezbatere pe tema PPP”, a mai spus Mihai Daraban.

”Cei care vor să facă afaceri în România constată că primii beneficiari ai investiților pe care le fac sunt avocații. (...) În loc să plătești cercetători sau manageri care să te ajute să câștigi în lupta cu competiția, trebuie să angajezi o armată de avocați, care să te ajute să răzbați prin hățișul legislativ. Vă dau un singur exemplu: pentru achizițiile publice s-au adoptat, în acest an patru legi: de la 98 la 101. Acestea au în total 676 articole, iar normele însumează încă 344 articole. Deci, peste o mie de articole de lege. Mai ceva ca basmele Orientului, ca 1001 de Nopți! Unde mai pui că sunt dublări ale rolurilor, sau chiar triplări, dacă ne gândim la Autoritatea Națională a Achizițiilor Publice, Curtea de Conturi și Consilul de Soluționare a Contestațiilor”, a mai declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   reactie,   infrastructura