Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Record istoric: Prețul petrolului american s-a prăbușit și a ajuns pentru prima dată sub 0 / baril

Record istoric: Prețul petrolului american s-a prăbușit și a ajuns pentru prima dată sub 0 / baril

Un articol de: Traian Avarvarei - 20 Apr 2020, 22:28
Record istoric: Prețul petrolului american s-a prăbușit și a ajuns pentru prima dată sub 0 / baril Economic

UPDATE, 21 aprilie, ora 00.15: Prețul barilului de petrol american continuă să fluctueze puternic, ajungând acum la -13.10.

UPDATE, 20 aprilie, ora 23.20: Prețul petrolului american a devenit negativ pentru prima dată în istorie, ajungând acum la -32.14 pe baril. Asta înseamnă că producătorii practic plătesc cumpărătorii pentru a le lua marfa, notează BBC. 

Există temerea că dacă petrolul nu e cumpărat, capacitatea de stocare ar putea fi pur și simplu epuizată până în luna mai. Cu o pandemie de coronavirus care macină întreaga planetă, economii blocate și sute de milioane de oameni închiși în case, cererea de petrol practic s-a prăbușit. Și speranțe de redresare a economiilor prea curând nu există, căci temerea de răspândirea COVID-19 determină statele să relaxeze extrem, extrem de prudent măsurile de restricție.

Agenţia Internaţională a Energiei deja a estimat că cererea globală de petrol ar urma să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizării economiei mondiale.
 

UPDATE, 20 aprilie, ora 22.45: Prețul barilului de petrol american fluctuează puternic, ajungând acum la -37.53. Este pentru prima dată în istorie când acest preț scade sub 0. Potrivit Reuters, cumpărătorii au fost descurajați, date fiind evoluțiile economiilor din Germania și Japonia. Există temerea că, din cauza pandemiei de coronavirus, economiile celor două state, dar în general de peste tot nu-și vor reveni prea curând, deci nici consumul de carburant.  Producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită, Rusia și alți producători de petrol au încercat să mențină prețurile, înțelegându-se să reducă producția cu 9,7 milioane de barili pe zi, în lunile mai și iunie. Aceasta este cea mai puternică reducere de producție asupra căreia s-a negociat vreodată. Și, chiar și așa, nu a fost suficient. Instalațiile de stocare a petrolului sunt pline, iar cererea este extrem de scăzută, economiile fiind încă ”amorțite” de criza COVID-19.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ: Prețul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) s-a prăbușit, la ora publicării acestei știri, la -36.38 de dolari. El a fost, însă și de aproximativ -37 de dolari pe parcursul serii de luni. Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru. 

În contextul pandemiei de coronavirus și practic a ”carantinării” economiilor, cererea de petrol practic s-a prăbușit. Mai multe rafinării din Canada și Statele Unite au ajuns să respingă, luni, petrolul livrat chiar și la un preț de 2 dolari/baril. Pe lângă cererea scăzută, o altă explicație, susțin Reuters și CNN, ar fi stocurile pline de petrol.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Totul în contextul în care prețul unui baril de petrol WTI se situa în ianuarie și la 61,5 dolari.