Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Zeci de mii de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie

Zeci de mii de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie

Un articol de: B1.ro - 31 Oct 2018, 11:53
Zeci de mii de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie Economic

La doi ani de la intrarea în vigoare a legii care le permite să îşi cumpere vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi, 38.500 de persoane s-au asigurat retroactiv la sistemul public al asigurărilor sociale.

Mai precis, în perioada 27 octombrie 2016 – 30 septembrie 2018, 38.428 de persoane au încheiat 39.341 de contracte de asigurare socială cu Casele de Pensii din judeţele în care au domiciliul, au declarat pentru economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Aceștia au cumpărat, în medie, aproape doi ani vechime la pensie, au 55 de ani și au cotizat la pensie aproape 6.000 de lei.

Reprezentanții CNPP au mai precizat, pentru sursa citată, că numai 14 români au plătit retroactiv contribuţia de asigurări sociale (CAS) la nivelul maxim prevăzut de lege, adică la valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anii pentru care s-au asigurat retroactiv la pensie.