Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48

România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48

Un articol de: - 29 Oct 2014, 13:09
România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 Foto: incont.ro Economic

România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de ţări, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru şi stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

Anul trecut, înaintea schimbării metodologie, România ocupa poziția 73. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona poziţiilor 40-60.

Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului "Doing Business 2015" publicat miercuri de Banca Mondială.

Totuşi, România devansează ţări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) şi Rusia (62) în clasamentul BM.

România se află pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor şi contribuţiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

Totodată, numărul de plăţi pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel ca şi timpul necesar pentru achitarea de aceste obligaţii, la 159 de ore. Rată totală de taxare este de 43,2% din profit.

România ocupă, astfel, locul 52 în clasamentul BM, la capitolul privind plata taxelor, depăşind ţări ca Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89) şi Slovenia (100).

Dintre ţările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce priveşte accesul la credit şi înregistrează rezultate bune la procesul de înfiinţare a unei firme şi rezolvarea insolvenţei, în media regiunii.

Citeşte mai multe despre:   Banca Mondiala