România amenințată cu infringement-ul. ANRE trebuie depolitizată

România amenințată cu infringement-ul. ANRE trebuie depolitizată
Foto: realitatea.net

Comisia Europeană ar putea demara, din martie, procedurile de infringement împotriva României pentru eșecul depolitizării Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Guvernul a fost avertizat încă din iunie anul trecut că trebuie să ia măsuri pentru a întări poziția ANRE și pentru a îi reda independența.

Ministerul Economiei a supus, de curând, dezbaterii publice un proiect de ordonanță de urgență privind transpunerea unei directive europene referitoare la organizarea pieței gazelor.

Acestă directivă ar trebui să confere ANRE-ului un statut independent. Datorită acestui statut președintele ANRE ar urma să aprobe regulamentul de organizare cât și grila de salarizare, ceea ce înseamnă că angajații ANRE nu vor mai fi plătiți ca orice bugetar.

Printr-o scrisoare trimisă în vara anului trecut, Comisia Europeana s-a arătat nemulțumită de efectele Legii 329 și H.G. 1428 din 2009 prin care ANRE  a fost subordonată bugetar Secretariatului General al Guvernului, veniturile sale fiind transferate la bugetul de stat.

În cazul în care ANRE nu va deveni o instituție independentă din punct de vedere politic, România riscă declanșarea procedurii de infringement în conditiile in care și-a asumat obligația implementarii celui de-al Treilea Pachet pe Energie până în data de 3 martie 2011.

Conform acestui pachet, România trebuie să asigure deschiderea pieței energiei, creșterea investițiilor și siguranța energetică.

Urmăriți B1TV.ro și pe