Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012

România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012

Un articol de: - 15 Mar 2011, 16:39
România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012 Foto: ronduldesibiu.ro Economic

Potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW) România va intra într-un proces de recuperare economică iar anul electoral 2012 va reprezenta un mini-boom din punctul de vedere al creşterii economice. Institutul anticipează că Guvernul va renunţa la austeritatea fiscală în 2012 pentru a atrage populaţia din partea în apropierea alegerilor.

Raportul WIIW arată că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2012. Creşterea economică ar urma să se tempereze în 2013 la 3%.

"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibilă din cauza finanţării externe dificile; totuşi un mini-boom poate fi aşteptat în anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscală şi decelerare a creşterii. Factori care determină acest ciclu economic sunt deja vizibili în actualele planuri ale Guvernului, dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politica economică şi de răspunsul pieţelor de capital", susţine Gabor Hunya, senior economist al WIIW, conform Mediafax.

Aceste previzuni sunt susţinute şi de experienţele anterioare din anii electorali 2004 şi 2008, când creşterea consumului a fost mai mare decât anii precedenţi şi chiar decât cei următori.

"Ne aşteptăm ca Guvernul să nu respecte austeritatea fiscală şi salarială odată cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o creştere de 4% a PIB în acest an electoral", anticipează Hunya.

Contracţia economică suferită de România în ultimii doi ani este printre cele mai mari din Europa. Măsurile de austeritate fiscal introduse la mijlocul anului 2010 au provocat o scădere adiţională a cererii interne şi o contracţie a PIB de peste 1%.

Citeşte mai multe despre:   crestere economica,   finante,   economie,   pib