Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic COVID-19: România va primi de la Comisia Europeană fonduri de până la 1 miliard de euro pentru relansarea IMM-urilor. Cum vor fi distribuiți banii

COVID-19: România va primi de la Comisia Europeană fonduri de până la 1 miliard de euro pentru relansarea IMM-urilor. Cum vor fi distribuiți banii

Un articol de: George Lupu - 01 Mai 2020, 20:21
COVID-19: România va primi de la Comisia Europeană fonduri de până la 1 miliard de euro pentru relansarea IMM-urilor. Cum vor fi distribuiți banii foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Eduard Vinatoru Economic

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, a anunțat că România va primi de la Comisia Europeană fonduri de până la  1 miliard de euro, ce vor fi folosite pentru relansarea economică a IMM-urilor. Într-o intervenție televizată la Digi24.

“Este un ajutor complementar pe care îl avem acum pentru capitalul de lucru al întreprinderilor mici și mijlocii și sper ca această sumă de bani să o putem distribui în curînd pentru IMM-urile aflate acum în dificultate. Noi am avut mai multe negocieri cu Comisia Europeană. Vestea cea bună este că am definitivat aceste negocieri și că fondul aprobat este de 1 miliarde de euro”, a sus ministru Ioan Boloș.

 

Cum vor fi distribuite fondurile europene

 

Acesta a explicat cum vor fi distribuite aceste fonduri către IMM-uri, precizând că sunt discutate patru variante de lucru.

“Urmează ca la nivelul Guvernului să fie adoptată o decizie în privința modalității prin care acești bani vor ajunge la IMM-uri.

Sunt luate în discuție mai multe variante. O primă variantă este cea a unui grant în sumă fixă, în funcție decifra de afaceri. dacă o firmă a avut în trecut o cifră de afaceri de 100.000 de euro, grantul pe care l-ar obține ar fi în sumă de 10.000 euro pentru ca să poată reporni activitatea și să poată constitui stocurile de mărfuri, materiale, materii prime ca să își repornească activitatea”, a spus ministrul.

Alte variante vizează distribuirea de vouchere de consum, subvenționarea costurilor cu salariile și granturile pentru investiții:

“O altă variantă este cea a voucherelor de consum. Acestea ar urma să fie atribuite consumatorilor, în special celor care s-au aflat cu contractele individuale suspendate și în funcție de numărul de vouchere și valoarea lor să avem stabilită valoarea grantului pentru IMM-uri.

O altă variantă este legată de subvenționarea costurilor cu salariile pentru personalul care s-a aflat în șomaj tehnic și este reintegrat în câmpul muncii pe o perioadă de timp între trei și șase luni și un procent din costurile cu salariile până la 50%.

Ultima variantă discutată este cea a granturilor pentru investiții. Grantulo clasic pe care l-am avut pentru IMM-uri și valoarea acestuia poate săa ajungă până la 200.000 de euro”, a amai precizat minsitrul.

 

Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de aproximativ 3,3 miliarde de euro

 

Acesta este un ajutor european complementar, în condițiile în care pe data de 11 aprilie Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde de lei, adică aproximativ 3,3 miliarde de euro, ce vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza declanșată de coronavirus. Executivul comunitar a acceptat măsurile propuse de București, după ce a constatat că acestea sunt necesare și proporționale cu situația în care se găsește economia românească. 

România i-a notificat Comisiei Europene o schemă cu un buget de 3,3 miliarde de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza coronavirusului. „Comisia a concluzionat că măsurile notificate de România sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”, se arată într-un comunicat oficial.

 

Citeşte mai multe despre:   UE,   Romania,   COVID-19