Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România importă uraniu pentru prima dată în două decenii

România importă uraniu pentru prima dată în două decenii

Un articol de: - 05 Iul 2016, 14:32
România importă uraniu pentru prima dată în două decenii Foto: capital.ro Economic

România va importa uraniu prima dată în ultimii 20 de ani. Metalul va fi importat din Canada pentru cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, potrivit Digi24.

Chiar dacă România are rezerve, preţul ofertat de Compania Naţională a Uraniului a fost mult mai mare decât al celui din import.

În următoarele șase luni vor fi importate 120 de tone de pulbere de uraniu și va costa peste 51 de milioane de lei.

În această situație s-a ajuns în urma unui conflict între cele două companii de stat, care a pornit după ce combustibilul nuclear nu a fost livrat la timp.

Compania Națională a Uraniului cerea anul trecut un preţ de peste 800 de lei pe kilogram, aproape dublu faţă de preţul de pe piaţa internaţională.

„Nuclearelectrica a achiziţionat uraniu din import pentru că în afară de Compania Naţională a Uraniului nu există un alt furnizor local, iar Compania Naţională a Uraniului nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.

Stocurile de fascicule de combustibil ne asigurau operarea reactoarelor pentru încă patru luni. Suntem acuzaţi că nu cumpărăm de la ei dar tot dumnealor spun că nu mai au de unde să livreze pentru că nu mai au ce exploata”, a declarat Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.