Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România, în procedura de deficit excesiv. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare: În 2024 deficitul bugetar va trebui să ajungă sub nivelul de 3% din PIB

România, în procedura de deficit excesiv. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare: În 2024 deficitul bugetar va trebui să ajungă sub nivelul de 3% din PIB

Un articol de: George Lupu - 07 Ian 2021, 18:59
România, în procedura de deficit excesiv. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare: În 2024 deficitul bugetar va trebui să ajungă sub nivelul de 3% din PIB Foto: Inquam Photos / George Călin Economic

Atingerea unui deficit bugetar de sub 3% în 2024, prin adoptarea unor măsuri care să nu slăbească sprijinul acordat sectoarelor grav lovite de pandemia de COVID-19, este ținta pe care ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, își propune să o atingă, ca urmare a discuțiilor cu  vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. În acest sens, ministrul anunță că vor fi monitorizate cu mare atenţie proiectele finanţate din fonduri europene, în special cele cu valoare mare şi mai ales acolo unde execuţia nu merge bine.

”Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a avut astăzi o primă discuţie cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, principalele teme abordate fiind legate de situaţia bugetară a României, precum şi de priorităţile strategice avute în vedere de către guvern pentru relansarea economică în perioada următoare”, a informat joi ministerul.

Discuția a avut loc în contextul în care ţara noastră se află în procedură de deficit excesiv de la începutul anului 2020, în urma derapajelor fiscale înregistrate în perioada 2017-2019.

Conform calendarului, Comisia Europeană urmează să realizeze următoarea reevaluare a procedurii de deficit excesiv în primăvara acestui an.

“Am convenit cu vice-preşedintele Dombrovskis să avem un dialog permanent pe viitor şi sper într-o colaborare deschisă şi fructuoasă. Am discutat, printre altele, despre obiectivul nostru de promovare a unei strategii care să conducă la o consolidare fiscală într-o manieră sustenabilă, fără a afecta capacitatea României de a adopta măsuri menite să sprijine economia în această situaţie dificilă, generată de pandemia COVID-19, astfel încât în anul 2024 deficitul bugetar să ajungă sub nivelul de 3% din PIB. În mod cert, promovarea investiţiilor rămâne un element prioritar (la nivelul anului 2020 – investiţiile publice au reprezentat peste 5% din PIB), o importanţă deosebită având utilizarea fondurilor europene. De asemenea, am subliniat vice-preşedintelui Valdis Dombrovskis faptul că vom monitoriza cu mare atenţie proiectele, în special cele cu valoare mare şi mai ales acolo unde execuţia nu merge bine”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

La rândul său, vice-preşedintele Valdis Dombrovskis a apreciat deschiderea pentru dialog şi menţinerea acestuia atât la nivel etnic, cât şi politic, oferind susţinere pentru angajamentul de reformă luat de Guvernul României.

În acelaşi timp, a precizat faptul că susţine eforturile României de elaborare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), subliniind importanţa alinierii acestuia la recomandările specifice de ţară şi cu necesităţile privind tranziţia ecologică şi digitală.

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Nazare,   deficit bugetar,   COVID-19