Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România începe să plătească împrumutul de la FMI. Până la sfârșitul anului plătim aproape 1,8 miliarde de euro

România începe să plătească împrumutul de la FMI. Până la sfârșitul anului plătim aproape 1,8 miliarde de euro

Un articol de: B1 TV - 06 Aug 2012, 08:18
România începe să plătească împrumutul de la FMI. Până la sfârșitul anului plătim aproape 1,8 miliarde de euro Foto: frenchtribune.com Economic

Luni este prima zi de plată pentru România pentru uriaşul împrumut de circa 12 miliarde de euro de la FMI.

Luni trebuie platit echivalentul a 546 de milioane DST (drepturi speciale de tragere, "moneda" în care se calculează finanțarea), adica 655 de milioane de euro. În moneda națională, aceasta rata este de 3,1 miliarde de lei, la cursul de vineri - 1 DST = 5,7155 lei. Până acum autorităţile au plătit doar dobânzi aferente împrumutului record de 20 miliarde de euro semnat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în urmă cu aproape trei ani.

La anul vom avea un vârf de rambursare, 5,1 miliarde de euro (4,3 miliarde DST), iar în 2014 vom mai da încă 4,7 miliarde de euro (3,9 miliarde DST), dupa care, în 2015 vom achiat și restul de 1,4 miliarde de euro.

Potrivit specialiştilor plata ratelor va pune presiune pe rezervele valutare care constituie şi principalul scut de protecţie pentru leu în faţa tensiunilor interne şi externe.

Până la sfârşitul acestui an, România va trebui să dea înapoi la FMI aproape 1,8 miliarde de euro.

Citeşte mai multe despre:   imprumut,   Fondul Monetar International