Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România, locul 12 în topul marilor producători de automobile din Europa. Accelerează pentru a depăși Belgia

România, locul 12 în topul marilor producători de automobile din Europa. Accelerează pentru a depăși Belgia

Un articol de: - 07 Aug 2012, 13:09
România, locul 12 în topul marilor producători de automobile din Europa. Accelerează pentru a depăși Belgia Foto: cars321.ro Economic

Anul trecut, România a fost cel de-al doisprezecelea cel mai mare producător de autoturisme la nivel european, din totalul de 21 de țări de pe continent în care sunt asamblate mașini, producând 310.000 de unități. Statisticile acesta aparțin Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile (OICA).

Valoarea a fost atinsă în contextul în care numai Dacia a produs autoturisme anul trecut, la Mioveni. Ford doar pregătea producția modelului B-Max la Craiova, aceasta demarând la finele lunii iunie, relatează Ziarul Financiar.

Mai mult, dacă nu se iau în calcul piețele din Rusia și Turcia, România își menține prima poziție pe piața din estul Europei. Anul trecut, spre exemplu, de pe liniile de producție de la Mioveni au ieșit cu peste o sută de mii de mașini mai multe decât au realizat Audi și Suzuki în Ungaria, în timp ce în Serbia Fiat a produs doar aproximativ 15.000 de mașini.

Anul acesta, în uzinele de la Mioveni și Craiova se vor produce peste 400.000 de autovehicule, iar numărul acesta ar putea permite avansarea României pe plan european pe locul 11, în contextul în care uzinele belgiene, aflate actualmente pe această poziție, și-au redus producția.

Mai mult, din cele 400.000 de unități, aproape 360.000 de unități, în valoare de peste 5,4 miliarde de euro, vor fi exportate. Suma va avea un impact direct asupra balanței comerciale a țării. Dacă Dacia a ajuns anul trecut la 8% din exporturi, înpreună cu Ford, ponderea mașinilor trimise pe piețe externe în total exporturi ar treui să treacă de 10% în acest an.

În uzinele For de la Craiova, compania va produce în acest an 60.000 de unități din noul B-Max, a cărui producție a demarat la finalul lunii iunie, iar anul viitor ar trebui să asambleze în Bănie peste 100.000 de mașini. În următorii ani proiectul prevede atingerea unei medii de producție de aproape 170.000 de unități pe an.

În continuare, Germania rămâne cel mai mare producător auto european și al treilea la nivel mondial, asamblând în 2011 aproape 5,9 milioane de mașini – mai mult decât Spania, Franța și Rusia la un loc.

Citeşte mai multe despre:   top,   automobile,   Europa,   Belgia,   Germania,   Rusia,   Turcia,   Stiri Craiova,   Dacia,   Ford