Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România pierde locul în topul primilor exportatori de grâu și de porumb ai UE

România pierde locul în topul primilor exportatori de grâu și de porumb ai UE

Un articol de: George Lupu - 10 Noi 2020, 10:51
România pierde locul în topul primilor exportatori de grâu și de porumb ai UE Sursa foto: meriç/ Unsplash Economic

Vara anului 2020 a fost una dintre cele mai secetoase sezoane pentru România. De la 1 iulie anul curent, când a început sezonul agricol 2020/2021, și până la data de 8 noiembrie 2020, România a exportat o cantitate de 1,065 milioane tone de grâu moale, însă în aceeași perioadă a importat 16.135 tone de grâu, arată datele oficiale publicate luni de Comisia Europeană.

 

România pierde locul în topul exportatorilor UE

 

Sezonul cu secetă extremă s-a reflectat prin faptul că România a pierdut locul în topul primilor exportatori de grâu și de porumb ai UE. De asemenea, productorii se așteaptă la creșterea prețului produselor de panificație.La nivel european, Executivul comunitar anunță că exporturile UE au scăzut cu 24%  în primele patru luni ale sezonului actual, până la 7,84 milioane de tone, iar importurile au crescut cu 10% până la 1,10 milioane tone, scrie Agerpres.

În perioada menționată, primii exportatori de grâu ai UE au fost: Franța (2,198 milioane tone), Lituania (1,266 milioane tone), Letonia (1,182 milioane tone) și România (1,065 milioane tone). De asemenea, exporturile de porumb ale UE și Marii Britanii au scăzut cu 59% în ritm anual până la 569.534 tone, în timp ce importurile de porumb au scăzut cu 19% până la 5,86 milioane tone.

 

În 2019, România asigura 40% din exporturile de porumb ale UEÎn 2019, România a generat peste 48% din exporturile de porumb ale Europei către ţările terţe şi peste 33% din cantătăţile de grâu trimise în afara graniţelor comunităţii europene.

Luând în calcul şi alte cereale precum orzul, datele Comisiei Europene indică faptul că aproximativ o treime din cantitatea totală de cereale exportate din 2019  ale UE provin din România.

Din datele INS, în 2018 România a realizat 18,6 milioane de tone de porumb, fiind liderul pieței europene din punctul de vedere al suprafeței cultivate, dar și a cantității realizate.

România a realizat şi cele mai mari exporturi cantitative şi la grâu comun, respectiv 1,7 milioane de tone din cele 5,1 milioane de tone trimise peste graniţe de statele membre ale UE în perioada analizată.După 9 ani de căsnicie, au găsit un cadou nedesfăcut. Este IREAL ce au descoperit. Totul s-a schimbat din acel moment

Citeşte mai multe despre:   exporturi,   productie de grau,   seceta