Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România printre codașe la ponderea capitalizării companiilor listate la bursă în produsul intern brut

România printre codașe la ponderea capitalizării companiilor listate la bursă în produsul intern brut

Un articol de: - 30 Iun 2016, 13:34
Economic

România are la finalul anului 2015 o capitalizare bursieră a companiilor locale listate la Bursa de Valori București în pondere de 10,6% din produsul intern brut. Acesta reprezintă a doua cea mai scăzută pondere din regiune, Bulgaria fiind cea mai plasată țară în acestă privință.

Analiștii susțin că piața de capital locală ar putea crește până la finalul anului 2016, dar acest lucru depinde de listarea la bursă a Hidroelectrica și de evoluția bursei pentru Petrom și Romgaz, care se află momentan în declin de la începutul anului.

„Un aspect încurajator este faptul că tendinţa este una pozitivă în cazul Româ­niei, de creştere a ponderii capitalizării bursiere în PIB“, spune Marius Pandele, analist financiar la Prime Transaction, potrivit ZF. La finele anului 2009, procentul era de 9%, în timp ce Bulgaria avea 16%. Capitalizarea totală a bursei era de 146 mld. lei pentru toţi cei 84 de emitenţi, unul dintre cele mai ridicat niveluri pentru bursă, deşi numărul de emitenţi s-a diminuat cu 26% faţă de anul 2000. Anul trecut, România s-a poziţionat pe ultimul loc în regiune în clasamentul după ponderea activelor bancare în PIB, cu 59%, la jumătate faţă de Cehia sau Ungaria.

„Să nu uităm că bursa a fost interzisă în România timp de 50 de ani, timp în care băncile, chiar dacă într-o formă adaptată economiei comuniste, au continuat să existe“, a mai completat Pandele.

 
Loading...