Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România și alte 4 state membre au primit tranşa de 8,5 miliarde euro din împrumutul acordat de CE

România și alte 4 state membre au primit tranşa de 8,5 miliarde euro din împrumutul acordat de CE

Un articol de: Irina Mina - 01 Dec 2020, 14:50
România și alte 4 state membre au primit tranşa de 8,5 miliarde euro din împrumutul acordat de CE Foto: pixabay Economic

A treia tranşă, în valoare de 8,5 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE, a fost plătită marți de Comisia Europeană către cinci state membre.

Mai exact, România a primit trei miliarde de euro, Belgia - două miliarde de euro, Ungaria - 200 de milioane de euro, Portugalia - trei miliarde de euro iar Slovacia - 300 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al Executivul comunitar, citat de Agerpres.

Până în prezent, 15 state membre au primit aproximativ 40 miliarde de euro din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. După finalizarea tuturor plăţilor, România va primi 4,1 miliarde de euro, Belgia - 7,8 miliarde de euro, Ungaria - 504 de milioane de euro, Portugalia - 5,9 miliarde de euro iar Slovacia - 631 de milioane de euro, a informat Comisia Europeană.

Premierul Ludovic Orban: "În următoarea perioadă România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european"

Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat joi că România va beneficia în perioada următoare de finanțare europeană care va ajuta semnificativ recuperarea economiei afectată de pandemia de coronavirus.

"În următoarea perioadă România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european. Primul pilon al finanțării este bugetul UE în cadrul exercițiului financiar multianual 2021-2027, un pilon extrem de important în care România este printre puținele țări care beneficiază de o creștere a alocărilor bugetare, pe coeziune, pe agricultură, în raport cu perioada 2014-2020.

Al doilea pilon este reprezentat de Planul Național de Reziliență și Recuperare, finanțat din "Next generation EU", facilitatea de recuperare și reziliență, un pilon în valoare de 33 de miliarde.

De asemenea, România beneficiază de fianțare în cadrul programului "Sure", finanțat de la nivelul Comisiei Europene. Chiar ieri am primit vestea că în cursul săptămânii vom putea accesa primele trei miliarde de euro, iar acest plan va fi folosit pentru susținerea angajaților, a companiilor și a altor tipuri de măsuri care să permită ca în situațiile de reducere a cererii, statul să poată să finanțeze atât angajații cât și companiile pentru a apăra locurile de muncă și pentru a menține companiile până la venirea la normalitate”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Dobânda la programul SURE, potrivit primului ministru, este 0.

„Păi, pot să vă spun, de exemplu, că pe programul SURE săptămâna aceasta s-au aprobat 3 miliarde de euro pentru România, bani care vor veni săptămâna viitoare, deci 3 miliarde de euro, repet. În cadrul programului SURE, dobânda e 0, practic. Ei s-au împrumutat la dobândă negativă, -0,085”, a spus el.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   imprumut