Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România şi Grecia vor un lanţ de terminale pentru transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre

România şi Grecia vor un lanţ de terminale pentru transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre

Un articol de: - 23 Iun 2016, 16:25
România şi Grecia vor un lanţ de terminale pentru transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre Economic

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a propus partenerilor eleni ca sectorul energetic să devină o prioritate absolută pentru ambele ţări, iar unul dintre proiectele care ar putea avea mari şanse de reuşită este realizarea unor terminale de GNL şi transportul acestora în statele din zona Mării Negre.

Declaraţia preşedintelui CCIR a fost făcută joi în cadrul conferinţei „Parteneriat de afaceri - noi perspective de colaborare eleno - română pe plan economic”, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României  în parteneriat Ambasada Republicii Elenă la Bucureşti - Biroul pentru Afaceri Economice Comerciale, alături de Camera de Comerţ Bilaterală Eleno - Română, la care a participat şi Dimitrios Mardas, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, şi-a exprimat optimismul referitor la potenţialul de revigorare a relaţiilor economice dintre cele două state. În ciuda crizei economice, schimburile comerciale s-au menținut în jurul valorii de 1,445 miliarde euro, cu o structură relativ echilibrată a importurilor și exporturilor și cu un sold negativ pentru România de numai 3,98 milioane euro..

„Am discutat cu domnul ministru despre posibilitatea ca sectorul energetic să devină prioritate absolută, referitor atât la securitatea energetică a României și Greciei, cât și a întregii zone,” a subliniat președintele CCIR în deschiderea evenimentului.

În domeniul energetic, Mihai Daraban a propus valorificarea infrastructurii portuare grecești pentru realizarea unui lanț de terminale care să asigure transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre, alături de deja tradiționala conlucrare în turism. Acesta s-a referit și la perspectivele oferite de proiectele comune din domeniul navigației, prin valorificarea Coridorului dunărean pentru țările fără ieșire la mare din Europa Centrală.

„Există foarte multe premise pentru o apropiere mai mare între firmele noastre (…), dacă profităm de infrastructura și de piețele specifice fiecărei țări”, a punctat Preşedintele CCIR.

La rândul său, Dimitrios Mardas, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a declarat că „nu numai domeniile tradiționale fac obiectul colaborării bilaterale, ci și industriile, inovative, start-upurile, afacerile de dimensiuni mai mici. Este nevoie de mai multe contacte de afaceri în domeniile menționate, reprezentative atât pentru componența delegației elene participante la forum, cât și pentru evoluția relațiilor bilaterale, în general. Grecia va deveni curând un hub logistic, ținând cont de foarte buna poziție geostrategică pe plan internațional, și, mai ales, de rolul portului Pireu aflat în curs de privatizare, care va influența comerțul, producția și întreaga dezvoltare economică”.

„Am decis împreună cu Camerele de Comerț să organizăm, până la sfârșitul anului, o reuniune de afaceri dedicată firmelor din domenii moderne, afacerilor noi care vor să se dezvolte în cadrul relațiilor bilaterale”, a adăugat Secretarul de Stat elen.Ion Țiriac și-a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Munchen, timp de 10 ani. Ce s-a întâmplat apoi E DE NECREZUT!

În prezent pe teritoriul ţării noastre îşi desfăşoară activitatea 6357 companii cu capital integral grecesc. Conform datelor ONRC, capitalul social subscris grec, în martie 2016, a fost de 1,77 mld. Euro, ocupând astfel poziţia 6 în ierarhia investitorilor străini din România.

Principalele produse care fac obiectul schimburilor comerciale sunt:

Export: metale comune şi articole metalice, maşini şi aparate electrice, produse minerale, animale vii şi produse ale regnului animal.

Import: metale comune şi articole metalice (profile de aluminiu), maşini şi aparate electrice, materiale plastice şi articole din cauciuc, produse ale industriei chimice, produse vegetale.

Conform celor mai recente date ANAT, litoralul grecesc rămâne în topul preferinţelor românilor, devansând chiar şi Bulgăria, fiind urmat în clasament de litoralul din Turcia.

 

Citeşte mai multe despre:   Grecia