Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Românii care își anulează excursiile în zonele afectate de coronavirus pot primi banii înapoi!

Românii care își anulează excursiile în zonele afectate de coronavirus pot primi banii înapoi!

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 26 Feb 2020, 16:56
Românii care își anulează excursiile în zonele afectate de coronavirus pot primi banii înapoi! Foto: image.freepik.com Economic

Pandemia de coronavirus afectează activitatea agențiilor de turism. Acestea vor trebui să returneze întreaga sumă clienților care sunt nevoiți să anuleze excursiile în zonele aflate în carantină. Această despăgubire însă este valabilă doar în cazul locațiilor unde companiile aeriene nu mai operează. Reprezentanții unor agenții de turism spun că la rândul lor trebuie să plătească taxe de penalizare în cazul anulării unor curse. De asemenea până acum în cazul anulării unor curse în anumite zone afectate de Covid-19 agenția a returnat banii integral.

Încă nu am studiat situația foarte bine dar din câte știu doar unde nu operează companiile aeriene se returnează banii” a declarat Ghiocel Daniel, reprezentantul unei companii de tursm.

Banii se returnează în condițiile contractuale în momentul în care este pandemie, în celelalte cazuri nu. Se percep penalități pentru că noi plătim la rândul nostru penalități” a declarat un alt reprezentant al unei companii de turism.

Decizia a fost luată după consultări cu specialiști din Ministerul Economiei.

”Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, a avut o întâlnire cu Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Nicolae Demetriade, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și Paul Silviu Anghel, director general ANPC. Având în vedere extinderea epidemiei de coronavirus, s-au discutat viitorii pași care trebuie urmați pentru eventualele sesizări și reclamații din partea consumatorilor.


 

Se recomandă tuturor turiștilor să trateze cu calm această situație, să respecte măsurile de prevenire recomandate de autoritățile sanitare și să-și continue planurile de călătorie în zonele în care companiile aeriene operează normal.


 

În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenții de turism și călători, acestea trebuiesc respectate și numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar și în alte orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, cât și în Nordul Italiei, să se poarte discuții cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluții pentru consumatori. Din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare. Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, „Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație”. Prin circumstanțe inevitabile și extraordinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 “o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile” se arată într-un comunicat al Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului


 


 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   ANPC,   ANAT