Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Românii cheltuiesc mult pe credite, dar cu responsabilitate

Românii cheltuiesc mult pe credite, dar cu responsabilitate

Un articol de: B1.ro - 07 Ian 2020, 15:30
Românii cheltuiesc mult pe credite, dar cu responsabilitate Sursa foto: Pixabay Economic

Împrumuturile fac parte din viața cotidiană a majorității românilor din mediul urban, iar comportamentul lor legat de rambursarea acestora este destul de surprinzător. Un recent studiu dedicat acestui subiect, efectuat exclusiv în mediul urban, relevă că doar 9% dintre români se pot lăuda că nu au avut niciodată o datorie de rambursat, în timp ce 7 din 10 încă au datorii de plătit.

În acest context, întrebarea legitimă care apare este dacă există o problemă la nivel de plată a ratelor. Majoritatea specialiștilor în finanțe personale recomandă folosirea cu multă atenție a creditelor, deoarece orice credit luat cu contract de la o bancă sau instituție financiară implică taxe, dobânzi și comisioane pe care le suportăm din propriul buzunar. Așa că un număr atât de mare de persoane îndatorate relevă fie că românii nu se ajung cu banii de la o lună la alta, fie că preferă să investească în viitorul lor și singurul mod în care o pot face este prin sacrificarea unor sume de bani pe termen lung. Studiul dat publicității din păcate nu intră în detalii legate de cauzele acestei situații, însă arată foarte multe preferințe în ceea ce privește atitudinea față de returnare a banilor.


Când fiecare leu contează

Spuneam mai sus că rezultatele sunt surprinzătoare și ne refeream la faptul că, cel puțin la nivel declarativ, românii sunt extrem de responsabili cu banii datorați. Trei sferturi dintre aceștia plătesc în primul rând întreținerea și ratele, iar aproape 6 din 10 pun cheltuielile legate de copii în top trei priorități. Foarte interesant este că pe ultimele locuri la prioritizarea cheltuielilor sunt cele cu îmbrăcămintea – doar 9%, în timp ce 17% pun animalele de companie pe ultimele locuri.

Printre cheltuielile la care ar renunța se numără petrecerea timpului liber, vacanțele și renovarea casei, menționate de către 66% dintre cei intervievați. În timp ce 7 din 10 bărbați ar renunța la renovarea casei, doar jumătate ar renunța la cheltuielile de îngrijire personală, comparativ cu 36% dintre femei. Într-un fel, este și normal – la un fard poți renunța, dar la săpun ba. În ceea ce privește metoda de aplicare a ratelor, trei sferturi preferă să plătească rate lunare cu valoare fixă, iar 44% rate descrescătoare.

Sursa: iSense Solutions

Atunci când au nevoie de ajutor pentru a-și gestiona mai bine finanțele, pe primul loc sunt familia și prietenii pentru peste jumătate dintre cei intervievați. Un procent foarte mic au menționat consilierii financiari. Când ne gândim la credite și la plata ratelor, majoritatea avem în minte o activitate sobră și birocratică, așa că pentru mulți cititori va fi ciudat să afle că 8 din 10 români preferă să fie recompensați pentru plata la timp a ratelor. Și nu oricum, ci cu premii sau reduceri, ca la promoțiile din magazinele universale, ceea ce denotă că creditarea a atins un anumit nivel de sofisticare specific comerțului cu amănuntul. Nu este deloc de mirare, atunci, că au apărut proiecte online precum comparatorul internațional de credite Finbino.ro, unde oricine poate accesa în doar câteva minute toate informațiile actualizate despre opțiunile de creditare rapidă disponibile pe piață.


Lucruri cu care nu se glumeșteSe reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

E de așteptat ca plata ratelor să afecteze restul cheltuielilor, însă românii dau dovadă de responsabilitate și în aceste situații, 8 din 10 preferând să achite ratele, chiar dacă asta înseamnă să rămână cu mai puțini bani pentru alte cheltuieli. Frica pare a fi principalul factor care îi responsabilizează – aproape jumătate dintre persoanele cuprinse în studiu au declarat că își plătesc ratele la timp pentru a nu ajunge în situația de a nu mai avea de unde să plătească datoriile acumulate. Acesta este un comportament înțelept – datoriile pot crește exponențial, mai ales dacă împrumutul este pe termen scurt și de la o instituție financiară nonbancară, care practică dobânzi mai mari decât băncile.

În concluzie, chiar dacă în prezent există numeroase persoane în mediul urban cu vârsta între 25 și 55 de ani care plătesc lunar rate, acest lucru se datorează cel mai probabil mai degrabă unei decizii personale decât unei necesități stringente. O mai bună educație financiară ar ajuta la reducerea acestui număr, însă vestea bună este că majoritatea acestor persoane sunt responsabile în returnarea banilor și își prioritizează destul de corect plata datoriilor. Pentru a nu ajunge în situația de a plăti mai mult decât era cazul, se impune citirea atentă a contractului cu creditorul. Acest lucru este foarte important mai ales dacă apelăm la una dintre cele mai rapide metode creditare – creditul nebancar prin telefon. Avantajul accesibilității vine cu prețul atenției sporite pe care trebuie să o acordăm condițiilor pe care le acceptăm. Atunci când nu avem de unde plăti o rată este sănătos să aplicăm înțelepciunea colectivă care reiese din studiu: din propriile economii (64%), din alte venituri (54%), din negocierea cu creditorul sau firma de colectare a datoriilor (23%) – oricare dintre aceste metode este preferabilă acumulării datoriilor care duce la crearea unui cerc vicios din care este tot mai greu să ieșim.