Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Românii din diaspora, cu domiciliul în ţară, dar care lucrează la negru în străinătate şi nu pot proba că au asigurare socială în alt stat sau că sunt coasiguraţi, vor fi nevoiți să plătească 800 de lei pe an la sănătate

Românii din diaspora, cu domiciliul în ţară, dar care lucrează la negru în străinătate şi nu pot proba că au asigurare socială în alt stat sau că sunt coasiguraţi, vor fi nevoiți să plătească 800 de lei pe an la sănătate

Un articol de: B1 TV - 17 Sep 2015, 19:11
Românii din diaspora, cu domiciliul în ţară, dar care lucrează la negru în străinătate şi nu pot proba că au asigurare socială în alt stat sau că sunt coasiguraţi, vor fi nevoiți să plătească 800 de lei pe an la sănătate Foto: diasporaro.com Economic

800 de lei pe an la sănătate! Atât sunt obligaţi să plătească românii din diaspora, cu domiciliul în ţară, dar care lucrează la negru în străinătate şi nu pot proba că au asigurare socială în alt stat sau că sunt coasiguraţi. Prevederile apar în noul Cod Fiscal şi se vor aplica din 2016.

Potrivit acestor noi reguli, persoanele fără venituri, dacă nu contribuie la bugetul de asigurări sociale de sănătate sau nu fac parte din categoria persoanelor exceptate, vor trebui să plătească această sumă.

"Cetățenii români cu domiciul în România care lucrează în strainatate - ce se întâmplă cu aceste persoane? La o primă vedere toate aceste persoane care nu realizează venituri și nici nu sunt coasigurați, cât timp au domiciliul în Romania, trebuie să plătească această contribuție.

Convențiile și tratatele internaționale privind asigurările sociale din comunitate spun că un cetățean are dreptul să fie asigurat într-un singur stat.

Problelma e că cetățenii români care lucrează în străinătate își păstrează domiciliul în Romania, ceea ce le asigură rezidență fiscală în Romania care dă dreptul statului român să solicite impozite de la cetățenii cu domiciliul în Romania
", a declarat Adrian Bența, consultatnt fiscal, pentru B1 TV.

Cei mai mulţi dintre românii din diaspora însă nu rămân în România, lucrează în străinătate mai mult de 183 de zile pe an, având practic rezidenţă fiscală peste hotare.

Există o excepţie: în codul fiscal e prevăzut faptul că, dacă un român ce se află în străinatate și are înca domiciliul în țara, dar posedă o asigurare medicală în sistemul de securitate socială din țara europeană unde lucreaă, şi face dovada valabilității acesteia la ANAF va fi exceptat de la plata contribuției de asigurari sociale de sănătate în România.

Suma de plată este calculată prin procentul de 5.5% din 1200 de lei cât va fi salariul minim de anul viitor. Ar fi vorba, așadar, despre 66lei/lună, și anume 792 lei /an, contribuție ce va fi platită trimestrial.

"Situația cea mai adevarată se aplică persoanelor fizice române care lucrează la negru în străinătate, fără documente, care nu pot proba că au asigurare socială nici măcar în alt stat, aceste persoane fac în principal obiectul legii

Toate aceste persoane intră în sfera legii și sunt obligate la plata contribuției de sănătate atât timp cât nu sunt coasigurate la alte persoane din Români
a", a mai declarat consilierul fiscal.

Reacţii în urma acestor noi reglementări ale Codului fiscal au venit imediat.

"Dacă această lege afectează pe toți românii care au domiciliul stabil în România și rezidență în străinătate vorbim cel puțin în Europa de 3 milioane de români. Dacă afectează doar pe aceia care au domiciliul în Romania și lucrează în străinătate la negru vorbim de aproximativ 30% din 3 milioane.

Majoritatea din ei vin în țară o dată la 5 ani sau 3 ani. Ce ar însemna pentru ei să strângă asemenea datorie la Fisc? Și când vin în țară să plătească impozitul la casa să nu îl poate plăti pentru că vor trebui să plătească prima dată impozit la fisc.

În ultimele luni am observat o încercare a statului român de a smulge bani de la românii din străinătate
", a spus Daniel Țicu, președintele FADERE.

Diaspora va contribui cu 800 de lei pe an la sănătate


Citeşte mai multe despre:   diaspora,   sanatate,   CAS,   ANAF,   impozit,   taxe