Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Românii investesc în educație doar 14 lei pe lună. De 14 ori mai mulți bani sunt cheltuiți pe țigări și alcool

Românii investesc în educație doar 14 lei pe lună. De 14 ori mai mulți bani sunt cheltuiți pe țigări și alcool

Un articol de: Andrei Vlad - 10 Iul 2020, 12:52
Românii investesc în educație doar 14 lei pe lună. De 14 ori mai mulți bani sunt cheltuiți pe țigări și alcool Sursa Foto: Shutterstock Economic

În medie, veniturile nete ale unei familii din România sunt de 5.119 lei, potrivit INS. Dar mai exact, cum cheltuie românii acești bani?

Salariile mici din țara noastră fac aproape imposibil pentru o familie cu venituri medii să pună bani deoparte pentru zile negre sau vacanțe. Mai bine de jumătate din venituri sunt direcționate către cheltuieli obligatorii. Astfel, 83,4% din bani sunt cheltuiți pe produse alimentare și băuturi nealcoolice, utilități, sănătate și transport, adică 4.269 de lei lunar. 

O familie cheltuiește pentru sănătate puțin peste 140 de lei lunar, pentru îngrijire personală în jur de 120 de lei, iar viciile rămân un segment important. În jur de 200 de lei cheltuiesc românii în fiecare lună pentru băuturi și țigări. 

În schimb, pentru educație, o familie din România nu cheltuie mai mult de 14 lei pe lună, se arată în datele prezentate de Institutul Național de Statistică. 

 

Care este salariul mediu net în România, în timpul pandemiei de COVID-19

 

În luna mai 2020, salariul mediu net în România a ajuns la 3.179 lei. Față de luna precedentă, a scăzut cu 0,1%, adică cu 3 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). 

Cele mai mari salarii sunt în continuare în IT, cu o medie lunară de 7.772 lei net. Cele mai mici venituri se găsesc în domeniul HORECA, unde salariul mediu net este de 1.394 de lei. 

În timpul pandemiei, cele mai mari scăderi ale salariului mediu net le-a cunoscut domeniul intermedierilor financiare, respectiv cel al asigurărilor, de peste 16%, activitățile de producție cinematografică, între 6 și 12%, iar în transporturile aeriene și telecomunicații, salariile au scăzut cu 3,5 - 5%.Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

Citeşte mai multe despre:   INS,   bani,   tigari,   alcool