Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Românii stau prost la capitolul economii: Austriecii, liderii clasamentului economii lunare

Românii stau prost la capitolul economii: Austriecii, liderii clasamentului economii lunare

Un articol de: B1 TV - 28 Oct 2014, 08:35
Românii stau prost la capitolul economii: Austriecii, liderii clasamentului economii lunare Foto: trm.md Economic

Românii stau prost cu economisirea. Dintre europenii din estul continentului, numai sârbii reuşesc să strângă mai puţin bani decât noi. Un român pune de-o parte lunar numai 41 de euro, în timp ce un slovac ajunge să economisească 96 de euro. Potrivit specialiştilor, situaţia s-a deteritorat în parte şi din cauza dobânzilor bancare la depozitele care au scăzut la jumătate faţă de nivelul anului trecut, adică la 2-3% pe an.

Românii reuşesc să economisească de patru ori mai puţin decât austriecii. De atfel aceştia din urmă sunt liderii clasamentului est european la capitolul economii lunare. Nu stau rău nici slovacii cu 96 de euro pe lună sau cehii, cu 75 de euro.

Topul continuă cu suma de 60 de euro pe care şi-o asigură în medie un croat şi 49 de euro, un maghiar. Românii nu pot strânge mai mult de 41 de euro lunar, în timp ce sârbii nu depăşesc valoarea de 35 de euro.

Experţii financiari susţin că de vină pentru prestanţa slabă a românilor la economii lunare ar fi şi băncile care şi-au coborât dobânzile depozitelor în lei la 2-3% pe an, adică jumătate faţă de nivelul anului trecut.

În total, românii au strânse în depozite şi conturi curente 130 de miliarde de lei. Asta înseamnă că valoarea medie a unui depozit este de aproximativ 7.000 de lei. Însă cifra este majorată artificial de cei aproximativ 20.000 de români, adică 0,1% din total deponenţilor, care deţin peste 15% din depozite. Aceştia se mândresc cu sume strânse în conturi de un milion de lei în medie.

SUMA MEDIE ECONOMISITĂ LUNAR DE EST-EUROPENI


Austria - 188

Slovacia - 96

Cehia - 75

Croaţia - 60

Ungaria - 49

România - 41

Serbia - 35

SURSA: ERSTE

NIVELUL DEPOZITELOR DIN ROMÂNIA

Total: 130 miliarde lei

Media - 7.000 de lei

20.000 deponenţi - 15% din depozite

Citeşte mai multe despre:   romani,   clasament