Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Romgaz dă 269 milioane euro pentru o centrală nouă la Iernut! Cine sunt spaniolii care se vor ocupa de construcția ei

Romgaz dă 269 milioane euro pentru o centrală nouă la Iernut! Cine sunt spaniolii care se vor ocupa de construcția ei

Un articol de: - 03 Noi 2016, 10:05
foto: digi24.ro Economic

Compania de stat Romgaz va plăti aproximativ 269 milioane de euro pentru realizarea unei termocentrale noi la Iernut.

Producătorul de gaze Romgaz a anunțat, marți, că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din compania spaniolă Duro Felguera și cea românească Romelectro pentru construcția unei centrale termoelectrice noi la Iernut, conform profit.ro.

Deși sunt o firmă de tradiție, cu experiență și reputație internațională solidă, spaniolii se confruntă în prezent cu probleme mari de cash-flow, din cauza neîncasării unor facturi de peste 300 milioane euro pentru lucrări executate în Argentina, Australia, precum și în Venezuela, unde sunt acuzați și de dare de mită. În România, Duro Felguera este acționară la două firme de producție de energie regenerabilă cu pierderi, din care una în insolvență, la ambele fiind parteneră de afaceri cu fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu, condamnat în 2008, cu suspendare, pentru că și-ar fi înscenat furtul propriei mașini pentru a încasa despăgubiri de la asigurător.

Noua termocentrală a Romgaz de la Iernut este una din cele mai mari investiții în producția de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990, valoarea contractului depășind 10% din cifra de afaceri netă a Romgaz pe 2015. Durata contractului este de 3 ani, iar centrala va avea o putere instalată de maxim 430 MW și eficiență electrică brută de minimum 56%. Aceasta va fi construită lângă cea preluată în anul 2013 de Romgaz de la furnizorul de energie termică al RADET, Electrocentrale București (ELCEN), în contul unei datorii de 653 de milioane de lei a ELCEN pentru gaze naturale livrate și neplătite.

Contractorul Duro Felguera, fondat în anul 1900, este o companie specializată în lucrări de construcții pentru obiective energetice. "Strămoașa" Duro Felguera a fost înfințată în 1858 și a fost cel mai producător spaniol de fier și oțel din secolul al XIX-lea. Compania este listată la bursa din Madrid, free-float-ul reprezentând peste 50% din capital, iar cel mai mare acționar al Duro Felguera este dezvoltatorul imobiliar Inversiones El Piles.

Spaniolii au terminat primul semestru al acestui an cu pierderi de 1,8 milioane euro, față de profitul de 4,77 milioane euro din prima jumătate a lui 2015, iar cifra de afaceri a Duro Felguera s-a comprimat cu aproape 15%, la circa 334 milioane euro. Anul trecut, contractorul Romgaz a raportat pierderi de aproape 69 milioane euro, după profitul de 48 milioane euro din 2014, iar veniturile i-au scăzut cu 17%, la 771 milioane euro.

Sursa pierderilor Duro Felguera este faptul că, potrivit presei spaniole, compania se confruntă cu probleme mari de cash-flow, din cauza neîncasării unor facturi în valoare totală de peste 300 milioane euro pentru lucrări executate în Argentina, Australia și Venezuela, motiv pentru care a ajuns să negocieze cu băncile de la care a contractat credite o rescadențare a acestora.  

Duro Felguera are business-uri și în România, deloc profitabile. În 2010, grupul spaniol a preluat 47% din acțiunile dezvoltatorului de proiecte de producție de energie regenerabilă Conaid Company SRL, al cărui asociat principal este offshore-ul cipriot Hypervolt Corporation Ltd, care îi are ca beneficiari reali, potrivit termene.ro, pe fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu și pe investitorul spaniol în imobiliare românești Alberto Vila Mas.

Citeşte mai multe despre:   romgaz
 
 
 
Loading...