Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic DEZMĂȚ TOTAL pe banii companiei: Ce BONUSURI URIAȘE vor să își dea administratorii Romgaz

DEZMĂȚ TOTAL pe banii companiei: Ce BONUSURI URIAȘE vor să își dea administratorii Romgaz

Un articol de: Andrei Stan - 06 Mai 2019, 11:02
Economic

Administratorii Romgaz, unul dintre cei doi producători de gaze din România, intenționează să își acorde bonusuri uriașe.
Pe 14 mai, la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) companiei, se va decide, printre altele, şi mecanismul de remunerare pentru membrii executivi ai Consiliului de Administraţie (CA). 

Dacă reprezentantul statului, care deţine 70% din Romgaz, va vota în AGA pentru acest plan, atunci indemnizaţia variabilă a directorului companiei, care este şi unicul membru executiv în CA, va fi de aproximativ 240.000 de euro pe un an, informează economica.net.

Iată propunerea care urmază să fie supusă votului acţionarilor:

“1. Indemnizaţia fixă lunară pentru Directorul General şi/sau a administratorilor executivi în limita a de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii;

2. Indemnizaţia fixă lunară pentru Directorul Economic în limita a de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii;

3. componenta variabilă anuală a remuneraţiei Directorului General şi/sau a administratorilor executivi în limita a 2 indemnizaţii fixe anuale brute stabilite pentru Directorul General şi/sau administrator executivi.

4. component variabilă anuală a remuneraţiei Directorului Economic în limita a 1,3 indemnizaţii fixe anuale brute stabilite pentru Directorul Economic.”

Un calcul simplu arată că directorul general şi administratorii executivi primesc, sub forma acestei indemnizaţii variabile, până la 144 de salarii lunare brute pe ramură în fiecare an de activitate, dacă acest mecanism de remunerare este votat de acţionari.

Aceste bonusuri vin în contextul în care salariile din acest domeniu nu sunt deloc mici. Potrivit ultimelor date ale Insitututului Naţional de Statisitică, câştigul salarial mediu brut era, în februarie 2019, de 8.144 de lei pentru categoria “Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale”.

Aşadar, directorul general şi administratorii executivi vor primi o remuneraţie variabilă de până la 1,15 milioane de lei fiecare, anual. Adică în jur de 240.000 de euro brut, asta dacă această propunere de remunerare va fi aprobată de acţionari.

Directorul general al societăţii este Adrian Volintiru, numit pe patru ani, iar el este şi membru executiv neindependent al Consiliului de Administraţie, fiind singurul care are această calitate dintre cei şapte membri al CA. Restul sunt neexecutivi. Directorul economic este Andrei Bobar.

Potrivit datelor Romgaz, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie, care sunt neexecutivi, primesc o sumă fixă lunară egală cu maximum două salarii brute, la care se adaugă, pe acelaşi sistem, indemnizaţia variabilă anuală, care nu poate depăşi 12 indemnizaţii fixe lunare. 

Deci până la 24 de salarii medii brute pe an, adică 192.000 de lei pe an. Este vorba despre Nistoran Dorin – Liviu, Ungur Ramona, Grigorescu Remus, Ciobanu Romeo Cristian, Jude Aristotel Marius, Jansen Petrus Antonius Maria.

Potrivit documentului care urmează să fie supus aprobării AGA, va fi votată doar remuneraţia celor doi directori. 

Romgaz a înregistrat în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent, la o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei, cu 9% mai mare.


 

Citeşte mai multe despre:   Romgaz
 
 
 
Loading...