Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Rusia ar putea reintra în recesiune în 2015, din cauza reducerii preţului petrolului, deprecierii rublei şi sancţiunillor occidentale

Rusia ar putea reintra în recesiune în 2015, din cauza reducerii preţului petrolului, deprecierii rublei şi sancţiunillor occidentale

Un articol de: - 02 Dec 2014, 18:48
Rusia ar putea reintra în recesiune în 2015, din cauza reducerii preţului petrolului, deprecierii rublei şi sancţiunillor occidentale Foto: adevarul.ro Economic

Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor. Ministrul adjunct al Economiei, Alexei Vedev, a  avertizat că produsul intern brut va scădea cu 0,8% în 2015, ca urmare a reducerii preţului petrolului, deprecierii rublei şi sancţiunilor impuse de Europa de Vest, informează Bloomberg.

Vedev a afimat că, cel mai probabil, economia Rusiei va scădea în trimestrul al patrulea din acest an şi se va contracta, de asemenea, şi în primele trei luni ale anului viitor, ceea ce înseamnă că Rusia ar intra în recesiune pentru prima dată din 2009.

Vedev a afirmat că "elementele de instabilitate" de natură structurală şi geopolitică afectează economia rusă, menţionând ca factor-cheie preţul scăzut la petrol.

De asemenea, ministrul adjunct al Economiei a afirmat că ieşirile nete de capital se vor ridica la 125 de miliarde de dolari în 2014, peste nivelul de 100 de miliarde de dolari estimat anterior.

Ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și SUA, Guvernul rus va cheltui aproape 40 de miliarde de ruble (760 milioane dolari) pentru a sprijini financiar Gazprombank, a treia bancă din Rusia.

Un alt factor care influenţează negativ economia rusă este deprecierea rublei din ultima perioadă. Moneda naţională a Rusiei s-a depreciat cu peste 28% faţă de dolar în intervalul septembrie-noiembrie.

Citeşte mai multe despre:   Rusia