Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Salariul mediu net la nivel național a scăzut cu aproape 100 de lei. Care sunt cele mai afectate domenii

Salariul mediu net la nivel național a scăzut cu aproape 100 de lei. Care sunt cele mai afectate domenii

Un articol de: Andrei Vlad - 09 Oct 2020, 16:15
Salariul mediu net la nivel național a scăzut cu aproape 100 de lei. Care sunt cele mai afectate domenii Economic

Crește numărul de cazuri de infectare cu COVID-19, dar scad veniturile. Câștigul salarial mediu net a scăzut cu aproape 100 de lei în luna august 2020, în România. Mai precis, cu 97 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). 

Salariul mediu net a ajuns în luna august 2020 la 3.275 de lei, cu 2,9% mai mic față de luna precedentă. Salariul mediu brut a scăzut cu 131 de lei și astfel, a ajuns la 5.337 de lei. Cele mai mari salarii nete sunt în domeniul IT, de 7.431 de lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, de 1.704 lei. 

 

Cele mai afectate domenii, potrivit INS

 

Față de august 2019, salariul mediu nominal a crescut cu 7,6%. Salariul a scăzut în august 2020 față de luna precedentă în majoritatea sectoarelor de activitate, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (trimestriale, semestriale, anuale, de vacanță etc.). De asemenea, scăderea se explică prin încetarea activității, suspendarea, remunerarea parțială a salariaților. 

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în extracția cărbunelui superior și inferior - 17,1%, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului - 11,5-14%. De asemenea, s-au înregistrat scăderi semnificative și în tranzacții imobiliare, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, transporturi aeriene, activități de poștă și de curier. 

Citeşte mai multe despre:   bani,   salariu,   salariul mediu,   INS