Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Șase motive pentru care uniunea bancară europeană este un proiect utopic

Șase motive pentru care uniunea bancară europeană este un proiect utopic

Un articol de: B1 TV - 01 Iul 2012, 13:23
Șase motive pentru care uniunea bancară europeană este un proiect utopic Foto: en.mercopress.com Economic

O analiză a publicaţiei The Economist scoate în evidenţă 6 motive pentru care uniunea bancară europeană este un proiect utopic. Chiar dacă liderii europeni au luat în calcul această variantă, în cadrul summitului de la Bruxelles discuţiile s-au limitat la necesitatea formării unei instituţii bancare europene cu rol de supraveghere. Cel mai probabil, rolul va fi preluat de Banca Centrală Europeană.

Propunerile privind instituirea unei uniuni bancare în întreaga Uniune Europeană, discutată de oficialii europeni în cadrul summitul de la Bruxelles, sunt consderate de analiştii publicaţiei The Economist utopice.

Şi asta din pricină că băncile funcţionează în strânsă legătură cu guvernele naţionale, astfel că problemele cu care se confruntă acest sector vor afecta, fără îndoială, şi restul domeniilor. Exemplul oferit aici este sistemul bancar spaniol, considerat epicentrul actualei crize cu care se confruntă ţara.

Însă obstacolele care stau în calea formării unei uniuni bancare sunt extrem de mari, notează The Economist.

Primul motiv este chiar întinderea acestei uniuni. Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, consideră că din această uniune bancară ar trebui să facă parte toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru evitarea producerii unei fragmentări a pieţei unice europene. Funcţia de reglementare i-ar reveni astfel Autorităţii Bancare Europeane. Însă Germania şi Franţa se opun acestei propuneri.

Un alt obstacol este reticenţa Marii Britanii de a ceda responsabilitatea serviciilor sale financiare către o autoritate europeană. În plus, băncile britanice se tem că li se vor cere contribuţii însemnate, chiar dacă nu au expunere directă la euro.

În cazul în care uniunea bancară s-ar limita la statele zonei euro, sectorul financiar britanic ar rămâne izolat.

Una dintre probleme majore, consideră jurnaliştii, este înfiinţarea unui fond comun de garantare a depozitelor bancare, dar şi fondul pentru asistenţa băncilor aflate în pragul falimentului.

Sumele necesare s-ar putea ridica până la 100 de miliarde de euro, consideră un expert citat de The Economist, iar în actualele condiţii, acest lucru nu este fezabil pentru că ar însemna ca fiecare bancă să cedeze cel puţin o cincime din veniturile anuale, timp de 5 ani.


Citeşte mai multe despre:   Herman van Rompuy