Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Criza forţei de muncă se adânceşte. Populaţia aptă de muncă s-a împuţinat DRAMATIC, în contextul în care românii pleacă pe capete din ţară (FOTO)

Criza forţei de muncă se adânceşte. Populaţia aptă de muncă s-a împuţinat DRAMATIC, în contextul în care românii pleacă pe capete din ţară (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 25 Oct 2018, 10:45
Criza forţei de muncă se adânceşte. Populaţia aptă de muncă s-a împuţinat DRAMATIC, în contextul în care românii pleacă pe capete din ţară (FOTO) Economic

Criza forţei de muncă din România ia amploare.
În doar 8 ani, din 2008 până în 2016, populația în vârstă de muncă, adică cea cu vârste între 25 și 65 de ani, care avea studiile liceale terminate, a scăzut cu aproape 2,3 milioane de persoane, potrivit datelor Eurostat, citate de edupedu.ro. 

Astfel, dacă în 2008 erau 8,8 milioane de români cu liceul absolvit, în 2006 mai erau doar 6,5 milioane. 
Practic, vorbim despre o treime din populația cu studii liceale din România.

Una dintre explicații este migrația, iar fenomenul poate fi corelat cu criza gulerelor albastre de pe piața forței de muncă.

O altă componentă a forței de muncă afectată vizibil este grupa celor fără școala şi a celor care au absolvit doar școala primară sau gimnaziul. Aici erau 4,5 milioane de persoane în 2008, din care au mai rămas 2,5 milioane în 2016. 

În schimb, categoria absolvenților de facultate este singura care a crescut. De la 1,6 milioane am ajuns la 1,9 milioane de persoane cu un astfel de nivel al studiilor.