Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Scenariu pesimist pentru România. Euro ar putea ajunge la 5,1 lei în 2021

Scenariu pesimist pentru România. Euro ar putea ajunge la 5,1 lei în 2021

Un articol de: Andrei Vlad - 17 Iul 2020, 14:36
Scenariu pesimist pentru România. Euro ar putea ajunge la 5,1 lei în 2021 Economic

Criza COVID-19 are un puternic efect negativ asupra economiei României. Impactul pentru primul trimestru al anului 2021 se anunță devastator, potrivit specialiștilor. 

Analiștii financiari sunt de părere că euro va ajunge la 5,1 lei la începutul anului 2021. 

„Criza aceasta a redus consumul și mobilitatea oamenilor, de aici și impactul pe sectoare. Cele mai impactate au fost cele care în mod normal, aveau trafic mare de persoane. Mă refer aici la tot ce înseamnă comerț fizic, restaurant, mall-uri, hoteluri, turism.

De asemenea, pe partea de industrie, călătorind mai puțin și ieșind mai puțin, nevoia de haine a scăzut și de aici și impactul pe această ramură. Industria auto și-a mai revenit, dar încă este lovită tot din cauza mișcării mai reduse a populației", a declarat pentru Ziare.com Adrian Codirlașu, președintele CFA România. 

 

Cum cheltuie românii banii în fiecare lună

 

În medie, veniturile nete ale unei familii din România sunt de 5.119 lei, potrivit INS. Dar mai exact, cum cheltuie românii acești bani?

Salariile mici din țara noastră fac aproape imposibil pentru o familie cu venituri medii să pună bani deoparte pentru zile negre sau vacanțe. Mai bine de jumătate din venituri sunt direcționate către cheltuieli obligatorii. Astfel, 83,4% din bani sunt cheltuiți pe produse alimentare și băuturi nealcoolice, utilități, sănătate și transport, adică 4.269 de lei lunar. 

O familie cheltuiește pentru sănătate puțin peste 140 de lei lunar, pentru îngrijire personală în jur de 120 de lei, iar viciile rămân un segment important. În jur de 200 de lei cheltuiesc românii în fiecare lună pentru băuturi și țigări. Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

În schimb, pentru educație, o familie din România nu cheltuie mai mult de 14 lei pe lună, se arată în datele prezentate de Institutul Național de Statistică. 

Citeşte mai multe despre:   curs valutar,   euro