Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an

Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an

Un articol de: - 29 Sep 2015, 18:23
Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an Foto: amfostacolo.ro Economic

Schimbare în noul Cod Fiscal- taxele locale plătite de români vor fi indexate în fiecare an, nu la trei ani, cum se proceda până acum.

Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare în ianuarie 2016, transmite gandul.info.

Schimbarea apare în articolul 491 din noul Cod Fiscal: “În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Noul Cod Fiscal arată că sumele indexate vor fi aplicate în anul fiscal următor, prin hotărârea consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție va reveni Consiliului General al Municipiului București.

În actualul Cod Fiscal, orice impozit sau orice taxă locală care constă într-o sumă de bani se indexează o dată la 3 ani, ținându-se cont de evoluția ratei inflației de la prima indexare.

Cei cu mai multe case sau cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați vor fi avantajați de noul Cod Fiscal. Până acum, impozitul primei locuințe aflate în afara celei de dimicilui se plătea cu un impozit majorat cu 65%, pentru a doua, un impozit mai mare cu 150%, iar pentru a treia cu 300%. De la începutul anului viitor, aceste taxe vor fi eliminate. Taxele pentru proprietățile cu suprafețe mai mari de 150 de metri pătrați vor fi și ele eliminate.


Citeşte mai multe despre:   taxe,   Cod Fiscal,   schimbare,   case,   terenuri