Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Scrisoare de intenție către FMI: Guvernul se angajează să reformeze Sănătatea și să facă modificări în sistemul fiscal

Scrisoare de intenție către FMI: Guvernul se angajează să reformeze Sănătatea și să facă modificări în sistemul fiscal

Un articol de: - 06 Aug 2013, 16:06
Scrisoare de intenție către FMI: Guvernul se angajează să reformeze Sănătatea și să facă modificări în sistemul fiscal Economic

Guvernul a covenit cu FMI că nu va emite în 2013 garanții pentru parteneriate public-privat sau concesiuni și nici pentru împrumuturi bancare acordate IMM-urilor în scopul achitării obligațiilor fiscale ale acestora.

„Ne vom asigura că majorarea garanțiilor emise se menține prudență, și nu vom emite în anul 2013 garanții pentru PPP-uri și concesiuni și nici pentru împrumuturi bancare acordate IMM-urilor în scopul achitării obligațiilor lor fiscale", se arată într-o scrisoare de intenție convenită de Guvern cu FMI, datată 29 iulie, obținută de HotNews.

Totodată, în varianta scrisorii de intenție se arată că Guvernul se angajează să nu introducă un regim de stimulente la nici o agenţie guvernamentală şi va îmbunătăți OUG 74/2013 pentru a elimina stimulentele la ANAF.

OUG 64/2013 privind reorganizarea ANAF prevedea reintroducerea stimulentelor financiare pe langa salariu pentru angajatii de la directia antifrauda.

Stimulentele au fost eliminate în 2010 de Guvernul Boc deoarece duceau la o dublarea sau chiar triplare a venitului. În urma discuțiilor cu reprezentanții FMI, Guvernul s-a angajat să renunțe la reintroducerea acestor bonusuri.

„Am aprobat Ordonanţa 77 care vizează o reorientare a administraţiei publice către autorităţile locale. Se vor elabora planuri de personal pentru fiecare minister ordonator în concordanţă cu analizele funcţionale realizate de Banca Mondială şi cu strategiile ministerelor ce au fost elaborate ulterior. Ministerul Finanţelor Publice îşi va elabora propriile planuri de personal, bazate pe eforturile de modernizare aflate în derulate la Trezorerie şi ANAF. Se va elabora o metodologie de determinare a nivelurilor de personal la administraţiile sub-naţionale, asigurându-se un echilibru între responsabilităţile nivelului local şi prudenţa fiscală. Ne vom consulta cu IFI înainte de a aduce orice modificări politicii de ocupare în sectorul public sau Legii Salarizării Unitare", se mai arată în draftul scrisorii de intenție.

Vezi AICI scrisoarea integrală a Guvernului.

În scrisoarea de intenție se mai arată că Guvernul se angajează să scumpească biletele de tren în septembrie 2013.

„Intenționam de asemenea să inchiriem inca 1.500 de km de sine de cale ferata inoperabile, sa majoram tarifele de transport pasageri in septembrie 2013 si sa modificam din nou formula de calcul a OSP (obligatiile de servicii publice, n.r.) pentru a da, incepand din luna ianuarie 2014, o pondere mai mare kilometrilor tren-pasageri parcursi", se arată în această variantă a scrisorii de intenție.

De asemena, Guvernul se angajează să aprobe până la mijlocului lunii septembrie 2013, prin ordonanță de urgență, taxarea obligatoria prin contribuții la fondul de sănătate a veniturilor obținute de persoanele fizice din chirii, începând cu anul 2014,

„In acest scop, pana la mijlocul lunii septembrie 2013 (actiune prealabila) vom aproba o Ordonanta de Guvern, de largire a bazei de contributie, spre exemplu,  prin care sa se aplice o taxa obligatorie (contributie la fondul de sanatate) asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii, care sa fie implementata de la 1 ianuarie 2014", se arata în această scrisoare.

Totodată, Guvernul are în vedere reducerea diferențelor care există în "baza de pensii pentru diferitele activități derulate (activitate de natură salarială, activități de tipul PFA, drepturi de autor etc)". Executivul se angajează ca să se consulte cu echipele FMI și CE înainte de a face "orice fel de modificări sistemului fiscal".

Guvernul USL bagă mâna în buzunarele românilor
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Guvernul Romaniei,   FMI