Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Scrisoarea de intenție către FMI: Cei care dau în chirie un imobil, obligați să contribuie la asigurarea de sănătate

Scrisoarea de intenție către FMI: Cei care dau în chirie un imobil, obligați să contribuie la asigurarea de sănătate

Un articol de: B1 TV - 06 Aug 2013, 21:12
Scrisoarea de intenție către FMI: Cei care dau în chirie un imobil, obligați să contribuie la asigurarea de sănătate Economic

Incredibil, dar cât se poate de adevărat. Contribuţia la asigurările de sănătate ajunge să fie plătită şi în cazul celor care dau în chirie un imobil. Şi nu ar fi singurul lucru punct din scrisoarea de la FMI care poate să distrugă micile afaceri. Frizeriile deschise la parterul blocului sau cabinetele stomatrologice, alături de sediile sociale deschise în apartamente pot falimenta proprietarii. Guvernul promite FMI să taxeze proprietăţile, de la 1 ianuarie 2014, după modul de folosire, nu după statutul juridic al proprietarului.

În baza scrisorii Guvrenului către FMI, citată de HotNews, se arată că „până la mijlocul lunii septembrie 2013 (acţiune prealabilă) vom aproba o Ordonanţă de Guvern, de lărgire a bazei de contribuţie, spre exemplu,  prin care să se aplice o taxă obligatorie (contribuţie la fondul de sănătate) asupra veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii, care să fie implementată de la 1 ianuarie 2014",

Mai precis, cei care vor da un apartament în chirie mai au de contribuit şi la sistemul de sănătate.

„Nu va acoperi venitul. Mai ales că sunt măsuri care sunt supuse unor variaţii ale pieţii. Se va influenţa reciproc creşterea taxelor - se va face astfel şi creşterea chiriilor şi vor fi defavorizate şi alte categorii”, a declarat Vasile Barbu, de la Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor.

Modificarea taxelor pe proprietate ridică la cote maxime nervozitatea micilor afaceriști. Ei spun că sunt eroi pentru că au scăpat de criză, aşa că acum aşteptau ajutoare de la stat, nu noi biruri.

Saloanele de înfrumusețare, cabinetele de avocatură, buticurile sau cabinetele notariale sunt printre primele afaceri care vor fi afectate de noua gândire a guvernului.

O situație dificilă o vor avea cu siguranță cei care și-au deschis firme în propriile locuințe. În loc de impozit pe proprietate, ar putea plăti impozit pe spațiu comercial, dacă gândirea guvernanților va fi dusă până la capăt.

„Faptul că cineva și-a făcut un sediu social într-un apartament, se știe că în momentul de față poți să-ți înființezi o societate comercială cu un sediu social la sediul avocatului. Păi în cazul ăsta ce facem? Avocatul are până la 100 de firme înregistrate, într-un singur apartament, cum îl impozitez? Până la urmă faptul că acolo fucnționează o firmă ar trebui statul să fie mulțumit că impozitează firma respectivă”, a precizat Dragoș Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

O reacţie dură legată de noile impozite pe chirii a venit chiar de la fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu.

„Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane", a spus Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Fostul premier a mai declarat că prin noile măsuri se va ajunge la o ţară de asistaţi şi cere reacţii urgente din partea colegilor de partid.

CAS, plătit și în cazul chiriilor
Embed:


Citeşte mai multe despre:   chirie