Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Se înmulțesc procesele în scandalul manipulării dobânzii LIBOR. Băncile ar putea plăti daune de zeci de miliarde dolari

Se înmulțesc procesele în scandalul manipulării dobânzii LIBOR. Băncile ar putea plăti daune de zeci de miliarde dolari

Un articol de: - 27 Aug 2012, 13:24
Se înmulțesc procesele în scandalul manipulării dobânzii LIBOR. Băncile ar putea plăti daune de zeci de miliarde dolari Foto: Newspano.com Economic
Băncile cercetate pentru manipularea dobânzii LIBOR se confruntă deja cu procese care s-ar putea concretiza în plata unor daune de zeci de miliarde de dolari, în urma mai multor acțiuni legale intentate în Statele Unite de municipalități, asiguratori, investitori și creditori, care susțin că au fost afectați de manipularea dobânzii LIBOR, relatează The Wall Street Journal.

Acuzațiile vin atât din partea investitorilor individuali cât și din partea municipalităților, a fondurilor speculative și a unor instituții precum Charles Schwab Corp. Reprezentanții celei din urmă spun că au fost înșelați obținând acțiuni cu o valoare diminuată în urma scăderii artificiale a dobânzilor.

Astfel, băncile s-ar putea confrunta cu despăgubiri, legate de manipularea dobânzii LIBOR, de până la 176 miliarde dolari, potrivit unei analize a Macquarie Research, dacă dobânda în cauză a fost subevaluată cu 0,4% în 2008 și 2009.

”Acesta este doar începutul”, a declarat Michael Hausfeld avocat în cadrul firmei Hausfeld LLP din Washington, care reprezintă mai mulți dintre reclamanți și care a spus că a fost contactat ”de mai mulți potențiali clienți”.

Numărul exact al proceselor nu este clar, dar se știe că s-au adunat multe de-a lungul ultimelor luni. Înțelegerea din iunie a Barclays cu regulatorii americani și britanici, pentru aproximativ 450 de milioane de dolari a declanșat o serie de noi procese împotriva băncii britanice și a altor instituții financiare anchetate în prezent, inclusiv Bank of America, Citigroup Inc. Și J.P. Morgan Chase JPM. 

Autorităţile din Statele Unite, Europa şi Japonia anchetează zece bănci mari care sunt suspectate că au manipulat dobânda interbancară LIBOR. Britanicii de la Barclays sunt singurii care au recunoscut că au încălcat regulile privind dobânda interbancară și au fost de acord să achite o amendă de aproximativ 360 milioane euro.

Asociaţia Bancherilor Britanici calculează indicele LIBOR pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci cu privire la costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp și în diferite monede. Indicele poate fi manupulat de traderi având în vedere că cifrele înaintate de bănci nu au la bază tranzacţii reale. Ratele LIBOR sunt utilizate la stabilirea dobânzilor în contracte de mii de miliarde de dolari.