Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Seceta face ravagii: Producția de floarea soarelui, cu 45% mai mică

Seceta face ravagii: Producția de floarea soarelui, cu 45% mai mică

Un articol de: - 26 Aug 2012, 17:44
Seceta face ravagii: Producția de floarea soarelui, cu 45% mai mică Foto: varsovia.mae.ro Economic

Agricultorii din România se tem că seceta prelungită înregistrată vara aceasta, va avea ca efect scăderea producției de floarea soarelui cu 40 – 45%, ceea ce va duce la reducerea producției de ulei cu 3-4 procente până în prezent.

În același timp, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu susține că este prea devreme pentru estimări în privinţa producţiei finale de seminţe de floarea soarelui întrucât nu s-a finalizat recoltatul, dar confirmă scăderea conţinutului de ulei din seminţele de floarea soarelui din cauza temperaturilor ridicate din acestă vară, conform Agerpres.

"Nu pot spune cu cât se va diminua producţia de floarea soarelui, dar în mod sigur vom avea scăderi la conţinutul de ulei, unde până în prezent sunt de 3-4%”, a declarat Daniel Botănoiu.

“Este posibil ca tot ceea ce pierd agricultorii fizic din producţie, să câştige prin preţ pentru că acesta a înregistrat o creştere de la 1,9 lei la 2,2 lei pe kilogram", a mai adăugat reprezentantul MADR pentru Agerpres.

În 2012, au fost însămânţate cu floarea soarelui circa 1,104 milioane hectare, faţă de 988.000 ha în 2011, dar temperaturile ridicate în această vară au compromis cel puţin 30% din suprafaţă.

Citeşte mai multe despre:   seceta,   agricultura,   Ministerul Agriculturii