Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Propunerea legislativă privind suspendarea rambursării creditelor a fost aprobată de Senat în ședință de plen online

Propunerea legislativă privind suspendarea rambursării creditelor a fost aprobată de Senat în ședință de plen online

Un articol de: Roxana Mirea - 31 Mar 2020, 22:21
Propunerea legislativă privind suspendarea rambursării creditelor a fost aprobată de Senat în ședință de plen online Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Economic

În ședința de plen online, Senatul a aprobat propunerea legislativă privind suspendarea rambursării creditelor.

Proiectul a fost inițiat de către PSD și a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru”, 27 „împotrivă”, dar și 17 „abțineri”, potrivit Agerpres.

Potrivit propunerii legislative, sectoarele economice puternic afectate de reducerea activității, pe fondul răspândirii coronavirusului, vor fi susținute prin implementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Mai exact, proiectul vizează susţinerea mediului de afaceri.

Una dintre măsuri ar fi suspendarea obligaţiei de restituire a împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice şi companii.


„La cererea debitorului, obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, până la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare", prevede un amendament admis.

În plus, dobânda și comisioanele a căror plată a fost suspendată „nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”.

O altă măsură prevede și suspendarea procedurilor de executare silită până la data de 31 decembrie a acestui an.

„Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 31 decembrie 2020". 

Citeşte mai multe despre:   Senat